Pražská zoo má slůně – první v historii

Praha – Poprvé v její dlouhé historii se v pražské zoologické zahradě narodilo slůně. Porodila ho samice Donna, která se do Prahy loni přestěhovala z Rotterdamu a přijela už březí. Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka by se slůně mohlo představit veřejnosti 30. března.

V pražské zoologické zahradě se v její více než osmdesátileté historii zatím žádné slůně nenarodilo. Tentokrát pomohlo, že šestadvacetiletá slonice, která mládě má, přijela březí ze zahraničí. Zoo Praha ji získala loni v květnu společně s dalším jejím mládětem, dnes čtyřletou Tonyou. „Poprvé se slůně dotklo země dnes ve 13:20 a vzápětí se začalo stavět na nohy,“ popsal ředitel Bobek narození mláděte. Na porod se přijeli podívat i rotterdamští chovatelé. Celkem již má samice Donna čtyři potomky.

Pražské slůně je teprve třetím živě narozeným sloním mládětem v zoologických zahradách v Česku. Vůbec prvním byl sloní sameček, který přišel na svět v březnu 2011 v ostravské zoo. Po necelých dvou měsících ale uhynul, kvůli předčasnému příchodu na svět neměl dostatečnou imunitu a byl slabý. Úspěch slavila zahrada v Ostravě se samičkou Rashmi, která se narodila v dubnu 2011. Slonice prospívá.

Pražská zoo chová slony od července 1933. Nyní má slony indické. Investice na výstavbu nového slonince, který se otevře koncem března, činí skoro půl miliardy.