Ponožky z Kuksu statečně vzdorují asijské konkurenci

Kuks - Navzdory levné asijské konkurenci se i v Česku pletou ponožky. Manufaktura otce a syna Wolkových v Kuksu u Dvora Králové je vyrábí už bezmála dvacet let. Denně jich vyrobí osm set až tisíc párů, teplé i slabé. V regionu, kde mnohé textilky právě kvůli asijské konkurenci zkrachovaly, se Wolkovým zatím daří.

Ladislav Wolek dříve pracoval v textilce Tiba, která ale v 90. letech zkrachovala. V oboru chtěl zůstat, a tak zvolil pletení ponožek. „Byla to doba, kdy ponožek bylo v Československu málo. Kdo vyráběl dobré ponožky, neměl problém je prodávat,“ vzpomíná dnes majitel úspěšné pletárny.

Zanedlouho ale český trh zaplavily levné ponožky z Asie, zejména z Číny a Turecka. Loni se odtamtud dovezlo za neuvěřitelných 810 milionů korun. Podle Ladislava Wolka mladšího koukají lidé hlavně na cenu. Za konečnou prodejní cenu ponožek z Číny prý není jejich domácí manufaktura schopna ponožky ani vyrobit.

Královehradecký kraj byl dříve textilem vyhlášený, nicméně zdejší textilky postupně zkrachovaly jedna po druhé. Wolkovi proto dnes svým zaměřením patří spíše k výjimkám. Jejich manufaktura zaměstnává celkem tři lidi, včetně syna majitele, který časem po otci převezme otěže firmy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)