Přes Lanžhot do Maďarska nemohly jezdit kamiony přes půl dne

Lanžhot – Všechny silnice v Česku jsou sjízdné, po mnoha hodinách je průjezdný také lanžhotský dálniční přechod na dálnici D2. Policie ho již ve středu večer uzavřela pro nákladní dopravu mířící přes Slovensko do Maďarska. Při cestování po Česku by si všichni řidiči měli dávat pozor, zamíří-li na vedlejší komunikace. Na silnicích II. a III. tříd často leží uježděný sníh.

Dálniční hraniční přechod Lanžhot na dálnici D2 byl pro nákladní dopravu uzavřen již v úterý dopoledne a znovu od noci ze středy na čtvrtek. Dnes dopoledne ho sice policisté asi na dvě hodiny otevřeny, potom však zůstal pro nákladní tranzit do Maďarska opět uzavřen až do půl třetí odpoledne. Příčinou je kalamita v Maďarsku, tamější dálnice byla nesjízdná, slovenská odstavná parkoviště přeplněná.

Další jihomoravské silnice se vzpamatovávají z vydatného úterního a středečního sněžení. Na výše položených silnicích Blanenska, Vyškovska a Znojemska se tvoří sněhové jazyky, vedlejší silnice ve vyšších polohách v celém kraji zůstávají pokryty posypanou sněhovou vrstvou.

Sněhové jazyky se tvoří i v dalších moravských regionech. Ve Zlínském kraji k tomu silničáři upozorňují na náledí.

Klidné počasí čtvrtečního rána, které se obešlo takřka bez sněžení, vydrží celý den. Sněžení očekávají meteorologové pouze ojediněle, na Moravě místy, má se jednat pouze o slabé sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou -3 až +1 stupně Celsia. V pátek bude ještě o stupeň tepleji, místo sněžení se proto může vyskytnout mrznoucí mrholení.