Ve Zlíně mizí protikomunistické plakáty, KSČM město pochválila

Zlín – Sdružení Repelent 21, které organizuje protesty proti účasti KSČM v radě Zlínského kraje, nemůže nadále protestovat prostřednictvím reklamy na městských plochách. Plakáty, které postavili například v parcích, musí zmizet. Magistrát tvrdí, že tak chrání městskou zeleň, protikomunistickou reklamu nechce ani dopravní podnik, který její zadavatele odkázal na dobu oficiální předvolební kampaně. Podle hejtmanského náměstka z KSČM jsou ve vedení města a dopravního podniku „rozumní lidé“.

Sdružení Repelent 21 protestuje proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje prostřednictvím plakátů, demonstrací nebo akcí, jako bylo symbolické otočení baťovského sousoší zády ke krajskému úřadu. Nadále však jsou mu akce, ke kterým potřebují polepit městské budovy, zapovězeny. Ve Zlíně tak zůstanou protikomunistické billboardy pouze na soukromých plochách. „Jak město, tak následně i dopravní podnik města Zlína nám nechce vycházet vstříc. Přistoupili k opatřením, která tady dřívě vůbec neexistovala,“ řekl člen sdružení Richard Vodička.

Mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák zdůraznil, že cílem města není „bojovat“ proti Repelentu. „Je to kvůli ochraně zelených ploch ve městě,“ uvedl mluvčí. Repelent 21 v parcích protestoval proti komunistům prostřednictvím reklamních stojanů, tzv. „áček“. Dopravní podnik zase oznámil, že plakáty proti komunistům vylepí, až nastane předvolební kampaň. „Nyní však, když se žádné volby v nejbližší budoucnosti nechystají, pro nás platí zásada, že reklamu politického zaměření nepřijímáme,“ sdělila Dopravní společnost Zlín-Otrokovice.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Aktivisti jsou ale přesvědčeni o tom, že se magistrát a městská firma zkrátka snaží zachovat dobré vztahy se Zlínským krajem. Komunistický náměstek hejtmana Ivan Mařák ostatně magistrát už pochválil: „Co mě potěšilo, ukázalo se, že jak na magistrátu, tak na dopravním podniku jsou rozumní lidé.“ Upozornil však, že kvůli protikomunistickým reklamám kraj s městem nejednal.

Členové Repelentu 21 chtějí příští týden navštívit jednání krajského zastupitelstva. Budou znovu demonstrovat a svými transparenty u hlavní cesty nabádat řidiče k reakci výzvami typu „Vytrub si svého komunistu“.

Kdo je občanské sdružení Repelent 21?

Sdružení Repelent 21 nesouhlasí s účastí komunistických zástupců v Radě Zlínského kraje. Členové KSČM se po společném jednání stali koaličními partnery ve vedení hejtmanství. Na svých stránkách sbírají iniciátoři sdružení podpisy pod výzvu proti vládě komunistů na Zlínsku. Aktuálně podepsalo výzvu více než šest tisíc příznivců.

Občanské sdružení Repelent 21 se proslavilo především happeningovou akcí, při níž jednání zlínských zastupitelů „vystříkali“ deodoranty. V jednacím sále stříkali levné vůně pod označením Repelent 21 se slovy, že „uvnitř smrdí komunisté“. S antikomunistickými transparenty protestoval Repelent 21 i v rámci Palachova týdne. Známým se stal rovněž symbolický akt otočení baťovského sousoší zády k sídlu Zlínského kraje.