Orlické hory jsou bez policie, čelí nájezdům zlodějů

Orlické Záhoří (Rychnovsko) – Téměř tři čtvrtě hodiny trvá v zimě policistům, než se dostanou do odlehlých orlickohorských obcí. Kriminalita v oblasti v poslední době stoupá, rychnovské pohraničí totiž po zrušení pohraniční policie přišlo hned o čtyři policejní oddělení. Zloději například vykradli barokní kostel v Orlickém Záhoří – to se nikdo neopovážil celých 400 let, co kostel stojí.

Do záhorského kostela se vloupali hlavním vchodem. Ukradli část bohaté barokní výzdoby, jednu sošku, kterou neodnesli, poničili. Škodu teď počítají památkáři a policisté. „Zničili kazatelnu, očesali sošky andílků, oltář je obrán, z toho sebrali šest andělů,“ popsal starosta Vojtěch Špinler. Orlické Záhoří nedávno zažilo i nájezdy organizovaných zlodějských band z Polska.

Policie přiznává, že v Orlických horách v poslední době přibývá zločinů. „Zatímco jinde kriminalita klesá, v příhraničí stoupá. Zloděje lákají i rekreační objekty, kde berou vše, co najdou – od starožitností po zahradní techniku,“ uvedla policejní mluvčí Alena Kacálková. Krádeží začalo přibývat poté, co odešla pohraniční policie, která měla své služebny v Bartošovicích, Deštném, Olešnici i samotném Orlickém Záhoří.

Teď je situace obzvlášť špatná – v zimě trvá policistům z Dobrušky či Rokytnice cesta do pohraničních obcí kolem 40 minut, v létě půl hodiny. „Policistů je málo, je to vidět. Snaží se, dělají, co mohou, ale je to špatné,“ poznamenal záhorský starosta Špinler.

Pohraniční obce ale nemají naději na zlepšení stavu. Radnice se proto pokoušejí kriminalitě předcházet alespoň vlastními silami. Orlické Záhoří tak například rozšiřuje kamerový systém.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)