Smog slábne, regulaci meteorologové odvolali

Ostrava – Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou lepší než v předchozích dnech, kdy koncentrace škodlivin překračovaly i čtyřnásobek povoleného hodinového limitu. Ten zůstává stále překročen, ale už podstatně méně. Český hydrometeorologický ústav proto mohl odvolat regulaci, která v části kraje platila. Nadále zůstává v platnosti upozornění na smog, tu meteorologové zatím zrušili pouze na Třinecku. Smogová výstraha stále platí také ve východních Čechách.

Regulaci vyhlásil Český hydrometeorologický ústav v neděli ráno pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdeckomístecko s výjimkou okolí Třince, odvolal ji v pondělí dopoledne. Na Třinecku potom zrušil upozornění na smog, to však zůstává v platnosti ve zbytku Moravskoslezského kraje. V celém regionu zůstává ve čtyřiadvacetihodinovém průměru hodinových měření překročena limitní koncentrace polétavých prachových částic PM10 (50 mikrogramů na metr krychlový), množství prachu ale již kleslo pod dvojnásobek limitu. Nejprašněji je v Bohumíně s 97 mikrogramy v metru krychlovém, Opavě s 96 mikrogramy a paradoxně také v Třinci s 94 mikrogramy na metr krychlový.

Upozornění na smog vyhlásili meteorologové také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Hradci Králové již průměrná koncentrace prachu významně klesla, v Pardubicích stále zůstává na 84 mikrogramech. I zde se však rozptylové podmínky zlepšily. „Smogovou situaci odvolám po 12 hodinách, pokud hodnoty budou trvale nižší,“ řekl Dušan Čičman z ČHMÚ.

Imisní limit zůstává překročen ve velké části Moravy. Ve Zlínském kraji se brzy ráno blížila koncentrace polétavého prachu až ke 100 mikrogramům v Uherském Hradišti a 90 mikrogramům ve Zlíně. Více než 50 mikrogramů prachových částic v metru krychlovém je na většině stanic i v Ústeckém kraji, v Praze a Kladně.