Nemocnice propustily první lidi, kterým soused zřejmě podpálil dům

Frenštát pod Radhoštěm – Policie se stále více přiklání k verzi, že za nedělním výbuchem frenštátské bytovky byl úmysl jednoho z obyvatel domu. Sedmapadesátiletý muž, jehož jako možného viníka zprvu označovali lidé z blízkého okolí a nyní ho za pravděpodobného původce exploze považuje i policie, výbuch a následný požár nepřežil. Obyvatelům domu prý kvůli osobním sporům často vyhrožoval. Kromě něj nepřežily výbuch další čtyři osoby. Jedenáct lidí je zraněno, dva zůstávají ve velmi vážném stavu. Naopak pět z lidí, kteří byli osudné noci poraněni, propustili lékaři do domácího ošetřování. Ve skutečnosti ale domácí nebude – po explozích z domu nezůstalo téměř nic. Frenštátská radnice už zřídila speciální konto, kam lidé mohou přispět.

Policie dlouho nechtěla o příčině tragických explozí říct nic konkrétního. Dnes ale její mluvčí Tomáš Tuhý už mohl naznačit: „Již se přikláníme prioritně k jedné z verzí. Ta verze směřuje k tomu, že muž, obyvatel domu, který zahynul při explozi a výbuchu v tomto domě, mohl spáchat úmyslný trestný čin.“ Muž zřejmě ve sklepě pustil plyn. Případem se zabýval i policejní prezident Martin Červíček. „Osobně to považuji nejenom za tragickou událost, ale i za kriminální jednání,“ řekl. Další podrobnosti o vyšetřování chce přiblížit v dalších dnech.

Policisté ale ještě zcela nevyloučili ani případnou technickou závadu. Zatím jistě vědí, že na několika místech explodoval plyn – například ve sklepě a v přízemním bytě.

Muž čelil exekuci, sousedé se s ním soudili

Podle místních byl zmíněný muž dlouhodobě konfliktní typ, frenštátská starostka uvedla, že „podával stížnosti na své sousedy a obyvatele okolních domů, na úředníky úřadu apod.“. Kvůli neplacení účtů byl odpojen od elektřiny i plynu, a proto doma používal propan-butanové láhve. Údajně čelil několika exekucím. Kvůli tomu, že nepřispíval do společného fondu, se s ním společenství vlastníků soudilo, soudní příkaz k vystěhování z bytu ale neměl.

Martin Červíček, policejní prezident:

„Vyšetřování musí být obstaráno všemi možnými důkazy a různým znaleckým a odborným zkoumáním. Je předčasné říct stoprocentní závěr. Nicméně potvrzuji, že pracujeme s různými variantami a jedna z těch variant je, že došlo k úmyslnému jednání osoby, která bydlela v tom objektu a která způsobila ty hrozné následky.“

Stojí za tragédií těžko řešitelné dluhy?

Lidé z okolních domů hovoří o tom, že motivem mohly být dluhy. Z dostupných dokumentů společenství vlastníků domu vyplývá, že muž společně se svou ženou dlužil na nájemném a příspěvcích do fondu oprav více než 140 tisíc korun. „Nebylo možné nějakým způsobem se s ním rozumně domluvit, aby tyto částky zaplatil. Proto se přistoupilo ke krajnosti, a to k exekučnímu řízení,“ řekla advokátka společenství vlastníků jednotek zničeného domu Ivana Quittová.

Exekutoři potom byt v elektronické dražbě prodali. První termín dražby byl nařízen na začátek loňského roku. Proti tomu se ale majitel odvolal. Dražba se uskutečnila v novém termínu a loni 12. července byl byt prodán. Podle některých dohadů jej měl majitel v těchto dnech opustit. Souvislosti s výbuchem ale Báčová komentovat nechtěla. „Žádnou souvislost mezi neštěstím ve Frenštátě a dluhovými problémy jednoho z obyvatel nalézt nelze,“ řekla.

Spekuluje se o tom, že muž předtím, než pustil plyn ve sklepě a ve svém bytě, zabarikádoval vstupní dveře, aby ztížil práce záchranářům. To ale policie zatím nepotvrdila. „V tuto chvíli to nemůžeme potvrdit ani vyloučit. Musíme počkat na odborné vyjádření,“ řekl Tuhý. Policisté také nevědí o tom, že by muž někdy v minulosti skutečně vyhrožoval sousedům smrtí.

Požár paneláku ve Freštátě po výbuchu plynu
Zdroj: ČT24

Svědci už dříve vypověděli, že exploze vyšly právě z bytu tohoto muže. Otec jednoho z obyvatel zničené budovy později popsal, že lidé v domě před výbuchem cítili plyn a spatřili dotyčného, jak s bombou manipuluje. Ti, kteří pozorovali požár, potom popsali potíže, které zakusili hasiči. „I když uhasili plamen, co šlehal ze sklepa, začali stříkat vedle, tak se tam znova nahromadil plyn a zase to chytlo,“ uvedl obyvatel sousedního domu Josef Tichý.

Jak pomoci Frenštátským

Kdo chce pomoci finančně, může poslat peníze na podporu obyvatel zasažených frenštátským výbuchem na bankovní účet 3880277/0100, který zřídila radnice, nebo předat hotovost na pokladně města, popř. přispět do pokladničky na městském úřadu. Pokračuje také sbírka oblečení, lůžkovin a dalších věcí pro obyvatele domu, kteří přišli o střechu nad hlavou v prostorách frenštátské charity v Kostelní ulici.

Radnice zajistila také psychology, kteří by měli obyvatelům zničeného domu pomoci. „Obrátili jsme se na odbornou pomoc, kterou budou rodiny postižených a samotní postižení potřebovat. Dnes okamžitě přijeli. Už jsme domluveni na konkrétní akce,“ řekla starostka Zdeňka Leščinová. V příštím týdnu uspořádá město pietní akci. Už nyní hoří před radnicí desítky svíček, lidé přinášejí také plyšové hračky – z pěti obětí byly tři děti.

Nemocnice propustily pět lidí, další dva zůstávají ve velmi vážném stavu

Z jedenácti osob, které utrpěly zranění, jsou dvě stále ve vážném stavu. Jedna žena je popálena na devadesáti procentech těla, lékaři stále pochybují, zda přežije. Ostatní jsou již stabilizovaní a mimo ohrožení života.„U zbývajících můžeme říci, že už nejsou ohroženy jejich životy,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Pět lidí už lékaři propustili. Z ostravské fakultní nemocnice odešly dvě děti, další tři pacienty propustila novojičínská nemocnice. Domů se ale nikdo z nich nevrátí – dům, ve kterém v sobotu večer ulehli ke spánku, už z větší části neexistuje.

Zbytek paneláku nechá statik před koncem týdne rozebrat. Upozornil však, že to nebude snadná práce. „Mezi domy je pouze jedna stěna, takže se budou muset shora odřezávat stropy,“ přiblížil statik Josef Pacula.