Hasiči: Propanbutanové láhve se nenašly, vybuchl plyn z rozvodu

Frenštát pod Radhoštěm - Hasiči prohledávající trosky zničeného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm dosud žádné propanbutanové láhve nenašli. V prvních dnech po neštěstí se přitom spekulovalo, že v domě explodovaly nastražené láhve s propan-butanem. Plyn se domem podle dosavadních zjištění hasičů šířil pouze z otevřeného plynového rozvodu. Dnes se také sešla rada města Frenštát pod Radhoštěm, která mimo jiné řešila, jak bude město dále pomáhat postiženým.

Policie se nyní prioritně zabývá verzí, že explozi záměrně způsobil sedmapadesátiletý problémový obyvatel přízemního bytu Antonín Blažek. Ten měl se sousedy dlouholeté spory a o byt vinou dluhů v exekuci přišel. „To, co explodovalo, nebyly propanbutanové láhve. Už vůbec nejsou pravdivé informace, že byly nastražené na schodišti domu. V domě se nahromadil plyn z hlavního plynového rozvodu,“ řekl ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Pravděpodobný viník duševní poruchou netrpěl, byl ale několikrát souzen

Blažek byt vlastnil se svou manželkou. Kvůli dluhům o něj ale přišel. Na nájemném a příspěvcích do fondu oprav dlužil sdružení vlastníků desetitisíce korun. Se sousedy vedl časté spory. Stěžoval si i na úřady a lidé si naopak stěžovali na něj. Dvakrát dokonce stanul před soudem. Během procesů se o jeho duševní stav zajímali i znalci. Ti konstatovali, že byl normální a netrpěl žádnou poruchou. „Podle znalců, kteří Blažka vyšetřovali, je, nebo aspoň donedávna byl, duševně zdravý člověk, který cítí potřebu bojovat za spravedlnost,“ uvedl deník Právo.

Souzen byl před pěti lety za napsání hanlivých nápisů na adresu svých sousedů na zeď domu, který s nimi společně sdílel. Za to dostal podmínku. V roce 2011 stanul před soudem znovu. Za pomluvy a křivá obvinění sousedů vyměřil soud Blažkovi peněžitý trest. Verdikt ale odvolací soud zrušil a Blažek byl nakonec zproštěn viny.

Podle obyvatel sousedních domů a příbuzných obětí exploze a následného požáru Blažek také často svému okolí vyhrožoval. Nikdo na něj ale podle policie nepodal v této souvislosti trestní oznámení.

Rada města: Frenštát bude pomáhat dál

Podle místostarosty Frenštátu pod Radhoštěm Pavla Mišky se na dnešním jednání rada města usnesla na dalších formách pomoci postiženým. Spolu se správcem objektu pomůže město obyvatelům zničeného domu při jednání s pojišťovnou i dodavateli energií. Město je lidem také schopné poskytnout ubytování v obecních bytech. Nadále probíhá i finanční sbírka, naopak sbírku hmotných předmětů už frenštátská charita ukončila, pomoci se jí totiž sešlo takové množství, že na další už nemá kapacitu.

Frenštátská tragédie vyvolala podle expertů rekordní vlnu solidarity. Na účtu pro přeživší je okolo šesti milionů korun a další peníze stále přicházejí.

Soudní znalci asi ztotožnili pátou oběť

Soudní znalci ostravského ústavu soudního lékařství pravděpodobně ztotožnili pátou oběť frenštátské tragédie. Zda v troskách domu zemřelo šest lidí, ale ještě musí potvrdit genetická analýza. Podle dostupných informací znalci při pitvě s velkou mírou pravděpodobnosti určili totožnost ženy, která žila v nejvyšším patře domu. V bytě žila společně důchodkyně s dcerou a vnučkou. Děvčátko je mezi čtyřmi již identifikovanými oběťmi. V troskách pak hasiči našli ostatky lidského těla. Nebylo ale jasné, zda patřily jedné či dvěma osobám. Světlo do toho měly vnést právě pitvy. To se ale zcela nepodařilo.

Ztotožnění páté oběti ale mluvčí policie Gabriela Holčáková nepotvrdila. „Stále platí, že neznáme totožnost páté oběti,“ řekla. Potvrdila ale, že ostatky nyní budou zkoumat policejní experti na genetiku. Ti mají s definitivní jistotou určit, zda nalezené ostatky patřily dvěma lidem. „V ideálním případě můžeme mít první výsledky už za osm hodin. Pokud jsou zajištěné ostatky poškozené, můžou expertízy trvat i měsíc,“ vysvětlila.

Těžká technika nyní rozebírá ve spolupráci s hasiči trosky zřícené budovy. Do přízemního bytu, kde bydlel možný viník, se dostávali horem přes dvě zřícená podlaží.

Dům explodoval v noci ze soboty na neděli. Výbuch a požár zabil nejméně pět lidí. Dalších 11 utrpělo zranění. Dva lidé jsou stále v kritickém stavu. Na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě zůstává žena, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, a muž, jenž byl popálen na více než 50 procentech těla. Pět lidí už lékaři propustili. Z ostravské fakultní nemocnice odešly dvě děti, další tři pacienty propustila novojičínská nemocnice.