Liberec se tahá se soukromou firmou o lampy a semafory

Liberec - Spor mezi libereckým magistrátem a společností Eltodo-Citelum, která se stará o semafory a veřejné osvětlení, se přiostřuje. Město firmě loni vypovědělo smlouvu a žádalo, aby mu nejpozději tento čtvrtek předala městský majetek. To firma odmítá, podle ní smlouva s městem stále platí.

Správu pouličních lamp a semaforů chtělo město převzít už od začátku roku, nezačne ale ani po dvou měsících. „Eltodo ráno poslalo sdělení, že není schopno majetek předat, že to časově není možné,“ řekl vedoucí odboru správy veřejného majetku liberecké radnice David Novotný.

K předání by ale stejně nedošlo. Firma totiž žádá soud, aby prohlásil konec smlouvy za neplatný. Dokumentaci nebo klíče k rozvaděčům nevydá, dokud nepadne rozhodnutí. I přesto, že předběžné opatření, které by jí provoz zařízení do té doby zajistilo, soud zamítl. „Naše stanovisko je takové, že smlouva mezi městem Liberec a Eltodem-Citelum je stále platná,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Rafaj.

Smlouvu na patnáct let uzavřelo ještě bývalé vedení Liberce. Oficiálním důvodem k vypovězení bylo její údajné nedodržování. „Liberec v posledních letech platil za správu veřejného osvětlení o více než polovinu více než srovnatelná města. Tohle navýšení se rozhodně nedá odůvodnit provedenými investicemi,“ upozornil opoziční zastupitel města Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec).

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Firma ve městě investovala 112 milionů a výpověď v době, kdy měl Liberec závazky splácet, označila za nesolidní. Město prý ale na provozu ušetří, i když bude muset část peněz vrátit. „Ekonomické propočty jsou pro nás výhodnější,“ potvrdil ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Vypnutí světel nebo semaforů ale nejspíš nehrozí. „Dle tvrzení Eltoda by k tomu nemělo dojít. Nedokážu předjímat situaci, jestli vypne, nebo nevypne,“ poznamenal Novotný. Vedení města teď chystá právní kroky, kterými bude chtít firmu k vydání svého majetku přimět.