Do Česka se vrátily tři vzácné barokní sochy

Praha – Do České republiky se z Německa vrátily tři vzácné barokní sochy, které neznámí pachatelé ukradli v 90. letech z kostelů v Lašovicích na Písecku a v Předhradí nedaleko Chrudimi. V prvním případě se jedná o sochu sv. Jana Nepomuckého, v případě druhém o dvojici barokních andělů. Podle policejních statistik se do České republiky podaří ročně vrátit v průměru 30 ukradených církevních památek.

Andělíčci z kostela Svaté Marie Sedmibolestné se ztratili před 14 lety, v dubnu 1999. Zloději tehdy ukradli i další liturgické předměty, například historické svícny. Policii se podařilo obě sochy nalézt v Německu, kde se prodávaly za více než 20 tisíc korun. Podle oslovených detektivů z odboru vyšetřování kriminální policie není neobvyklé, že se památky českého původu najdou na internetových aukcích starožitnictví nebo aukčních domů. Nalezení andělé znovu obohatí interiér kostela, který nyní už před zloději chrání elektronické zabezpečovací zařízení.

Právě 90. léta byla pro českou církev obdobím, kdy přišla o statisíce uměleckých předmětů. „Můžeme hovořit o škodách v řádech miliard korun, o ztrátě historické paměti ovšem ani nemluvě,“ potvrzuje konzervátor Arcibiskupství pražského Vladimír Kelnar. Podle detektivů v posledních letech počet loupeží v českých církevních památkách poklesl; důvodem je snížený zájem zahraničních kupců.