Zastupitel se odstěhoval z Karlových Varů, mandát zapomněl složit

Karlovy Vary – Jiří Souček (ALTERNATIVA) už nebude karlovarským zastupitelem. Městský kontrolní výbor zjistil, že už několik měsíců ve městě nebydlí, trvalé bydliště je přitom podmínkou výkonu zastupitelské funkce. Výsledky hlasování, na kterých se Souček v posledních měsících podílel, by však neměly být zpochybněny. Shodl se na tom primátor Petr Kulhánek (KOA) s krajským úřadem.

Že Jiří Souček už několik měsíců nebydlí v Karlových Varech, a nemá tedy nárok na zastupitelský mandát, oznámil na dnešním jednání zastupitelstva předseda kontrolního výboru Zdeněk Musil (KSČM). Souček vzápětí jednání zastupitelstva opustil a už nehlasoval. „Neuvědomil jsem si, že to může být problém. Chtěl jsem to řešit,“ uvedl Souček. Teď mu nezbývá, než se mandátu vzdát nebo počkat, až mu ho odejme zastupitelstvo.

Manažer ALTERNATIVY Jiří Kotek sdělil, že Souček svoji rezignaci navrhl už loni v létě. „Nicméně, protože zákon situaci bydliště řeší stanovením povinnosti mít formální místo trvalého bydliště v místě pouze ke dni voleb, nejsme v zákonném rozporu. Tato okolnost nepominula a prakticky pominout nemůže, proto jsem rezignaci nepostoupil primátorovi,“ dodal Kotek.

Přestože zastupitel za Alternativu již nějaký čas neměl v zastupitelstvu zasedat, nelze podle primátora Petra Kulhánka zpochybnit výsledky hlasování z poslední doby. Podobně se vyjádřil i karlovarský krajský úřad. „Pokud se člen zastupitelstva například i po změně trvalého pobytu účastnil zasedání zastupitelstev a hlasoval na nich, je krajský úřad toho názoru, že nelze tato hlasování zpochybnit. Zpochybnit by se daly, pokud by hlasoval poté, co se sám vzdá mandátu nebo zánik mandátu vysloví zastupitelstvo obce,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.