Majitel polorozpadlého domu v Ústí musí zaplatit statisícovou pokutu

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát vystavil účet pro majitele domu, který nechal loni na podzim své nájemníky bydlet v životu nebezpečných podmínkách. Musí zaplatit dvě pokuty i náklady za přestěhování rodin, dohromady tedy 600 tisíc korun. Muž ale s úředníky dál nekomunikuje a dnes už prázdný dům se může kdykoli zřítit.

V domě se rozpadaly schody a prohnívaly stropy. Když majitel nezačal s nařízenou opravou, pokusili se o to nájemníci sami. Úředníkům to ale nestačilo a sestěhovali je do prostor tělocvičny. Tato pomoc stála magistrát skoro 200 tisíc korun. Peníze teď vymáhá na majiteli. Ten ale nekomunikuje a vyhýbá se i médiím. Město se s ním proto začalo soudit.

Bývalí obyvatelé rozpadajícího se domu si po pár měsících na ubytovně nedávno našli nové bydlení. Pomohli jim také dárci. Z vybraných sedmdesáti tisíc pak mohli zaplatit kauce v nových bytech. „Žijí teď v normálních bytech první kategorie za normální nájmy,“ říká Miroslav Brož, občanské sdružení Konexe.

V okolních ulicích jsou v podobném stavu další dvě desítky domů. Na opakované výzvy úředníků ale reagoval jen jeden z majitelů.

Petra Tachecí k pokutě za rozpadající se dům (zdroj: ČT24)