Orchideje z Brazílie i od Machu Picchu. Budějovice lákají na exotiku

České Budějovice - V Českých Budějovicích začala tradiční výstava orchidejí. Jedná se o jednu z největších výstav orchidejí v Česku. Vystaveno je přes tisíc květin, které pocházejí ze soukromých sbírek Orchidea klubu. K vidění jsou květiny z různých koutů světa. Výstava končí příští neděli.

Jeden z největších rodů orchidejí vítá návštěvníky hned u vchodu do výstavní místnosti. Největší druhy těchto květin pocházejí většinou z Asie. Oproti tomu nejvzácnější druhy jsou umístěné ve vitrínách pod sklem. K vidění je na výstavě například i orchidej, kterou objevil nedaleko Ria de Janeira jeden český botanik. Rostlina tak nese i jeho jméno – Lelia Kautský.

Orchidej Lelia Kautský
Zdroj: ČT24

Na výstavě jsou rostliny z celého světa – některých si pěstitelé obzvláště cení. Nejsou totiž šlechtěné. Tak jak je lidé mohou vidět na výstavě, rostou přímo ve volné přírodě. „Jsou to rostliny, které jsou botanicky čisté, to znamená nekřížené druhy, které rostou na loukách u Machu Picchu,“ uvedl Karel Willinger, sběratel orchidejí.

Květiny jsou celoročně v uzavřených vytápěných sklenících. Některé si jejich majitelé přivezli přímo z cest do exotických zemí, jiné zase sami vyšlechtili. Na výstavu denně zavítá více než 1 500 lidí,  květiny jsou pro výstavní účely zapůjčené totiž jen na devět dní.