Ze Zábřehu pojede více expresů, pomalé rychlíky už lidem nestačí

Zábřeh (Šumpersko) – Častější pohodlné spojení s Prahou než dnes slibuje kraj od příštího roku obyvatelům Šumperska a Jesenicka. Regionální organizátor veřejné dopravy přemluvil ministerstvo dopravy, aby u Českých drah objednalo zastavování expresních vlaků na lince Praha–Vsetín/Přerov. Zatím v Zábřehu zastavují pouze expresy na lince do Ostravy jednou za dvě hodiny. Nově pojedou již každou hodinu.

V Zábřehu na Moravě se od hlavní trati Olomouc–Praha oddělují dráhy na Šumperk a Jeseník. Tradiční spojení Jesenicka a Šumperska s Prahou potom zajišťují střídavě rychlíky, které však na cestě šestkrát zastavují a jezdí na nich staré vagony, a expresy, které zastavují pouze třikrát a cestující vozí v rekonstruovaných vozech. Poslední dva roky je doplňovaly ještě vlaky Regiojetu, které rovněž jezdily rychleji než rychlíky a jejich rekonstruované vagony nabízely vyšší pohodlí, ale letos už Zábřehem projíždějí.

Cestující už se do pomalých rychlíků nechtějí vracet – a od příštího roku ani nebudou muset. Expresy ČD totiž budou v Zábřehu zastavovat každou hodinu místo dnešních dvou hodin. „O toto opatření jsme usilovali dlouhodobě. Cestujícím ze Šumperska a Jesenicka se zkrátí jízda do Prahy zhruba o 30 minut,“ uvedl Jaroslav Tomík, ředitel Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK). Ten s ministerstvem dopravy dodatečné zastavení expresů dojednal.

Podle mluvčího Olomouckého kraje Iva Hegera začnou expresní vlaky v Zábřehu častěji zastavovat od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád. Cesta z Jeseníku do Prahy potom potrvá 3 hodiny a 48 minut a z Hanušovic do Prahy 2 hodiny a 41 minut.