Sbírka pro rodiny ze zničeného domu: polovina na bydlení, část na léčbu

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Přes 18 milionů korun nasbírala frenštátská radnice pro oběti neštěstí z poloviny února. Zastupitelstvo nyní začalo peníze rozdělovat mezi lidi, které výbuchy a požár připravily o střechu nad hlavou. Zatím jim město rozdá celkem 15 milionů korun s tím, že zbytek – včetně peněz, které ještě mohou přijít – rozdělí později. Peníze si rozdělí čtyři rodiny, které výbuchy přežily, největší část příspěvků bude určena na nové bydlení, část peněz lidé dostanou podle závažnosti zranění, která utrpěli. Peníze na bydlení a osobní věci dostane i obyvatel domu, který uvnitř v době neštěstí nebyl, ale přišel o domov a především tři členy rodiny.

Na bydlení pro rodiny, které 17. února přišly o dům, dá město ze sbírky celkem 7,5 milionu korun. Každá ze čtyř rodin tak bude mít k dispozici téměř 1,9 milionu korun. Další část darů rozdělí město mezi jednotlivé lidi, každý dostane 150 tisíc korun na náhradu osobních věcí – celkem jde o tři miliony korun. Zbylých 4,5 milionu korun už město nerozdělí rovnoměrně, každý dostane část podle rozsahu zranění, která při požáru utrpěl. „Zdravotní potřeby, léčba dneska není plně hrazena zdravotními pojišťovnami, takže potřebují mít prostředky k tomu, aby měli tu jistotu, že vlastně se o sebe budou moci postarat,“ vysvětlila takové rozdělení více než čtvrtiny peněz frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová.

Radnice se rozhodla rozdělit větší část peněz ze sbírky už nyní, ačkoli mohou lidé posílat peníze celý rok. „Vnímáme, že je potřeba rychle rozhodnout, aby obyvatelé domu číslo 39 měli povědomí o tom, jaká pomoc a na co jim bude určena,“ vysvětlila starostka Zdeňka Leščišinová. Prioritní podle ní je zajištění bydlení, proto na tento účel byla určena největší částka. Městský úřad teď bude uzavírat s postiženými obyvateli smlouvy, potom jim peníze vyplatí. Pro některé obyvatele je to ale jenom slabá náhrada toho, co ztratili. „Nějaké miliony, všechno bych vyměnil za děti,“ posmutněl Ondřej Konvička, kterému požár vzal dvouletou dceru a pětiletého syna.

Hlásí se i sousedé

Smrtící výbuch nastal v noci na 17. února. Zabil šest lidí včetně muže, kterého policie podezírá, že vše úmyslně způsobil. Jedenáct dalších lidí skončilo v nemocnici a teď musí hledat nový domov. Neštěstí postihlo i obyvatele sousedního domu, kteří sice výbuch přežili ve zdraví, ale museli pryč. Jejich budova byla s tou zničenou konstrukčně propojena, proto se nemohli domů vrátit po celou dobu demolice posledních trosek a nyní čekají na její stavební zabezpečení. Teď se na městské zastupitelstvo obrátili i oni. „Nás se to také dotýká, byty jsou znehodnocené,“ upozornila Věra Bačová z domu číslo 40.

Starostka zatím přislíbila, že město pomůže s případným placením zabezpečovacích prací. „Zatím se řeší vše přes pojišťovnu a to, co je nad tu pojišťovnu, jsme připraveni jim pomoci řešit. Víme a jsme si vědomi toho, že oni jsou také oběťmi,“ řekla Leščišinová. Peníze ze sbírky ale podle ní sousedé dostat nemohou. Je určena výhradně obyvatelům zaniklého domu číslo 39, na nic jiného peníze podle starostky nelze použít.

Události o rozdělení pomoci ve Frenštátu (zdroj: ČT24)

Návrat domů ovšem zůstává pro obyvatele domu číslo 40 velmi vzdálený. Několikrát v minulosti už se totiž zdálo, že by evakuace mohla již brzy skončit. Jenomže nejprve se protáhla demolice trosek sousedního domu 39, když se ukázalo, že rozřezání některých panelů potrvá nesrovnatelně déle, než demoliční experti předpokládali. Když demolice konečně skončila, zakázal statik návrat do budovy číslo 40. Zjistil, že po odstranění sousedního domu ztratila budova opory a její konstrukce se začala rozpínat. Lidé tak zůstávají v evakuaci. „Všichni jsou buď u svých rodin, nebo u přátel. Naši nabídku využila jenom jedna rodina na přechodnou dobu,“ přiblížila starostka Leščišinová. Dům zatím hlídají policisté městští i republikoví.