Na kulturní památky bude letos v Plzeňském kraji méně peněz

Plzeň – Plzeňský kraj letos investuje do obnovy kulturních památek šest a půl milionu korun, tedy nejméně za posledních pět let. Vedení kraje to přisuzuje nižším daňovým příjmům.

Ještě v roce 2009 rozděloval Plzeňský kraj v oblasti památkové péče 27 milionů korun. Letos je příspěvek čtvrtinový. Přitom žádostí o zachování a obnovu památek je zhruba stejně jako v předchozích letech. „V letošním roce bylo podáno 153 žádostí na dotaci z programu v oblasti památkové péče,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Plzeň Šárka Stará.

Na peníze z rozpočtu Plzeňského kraje mají nárok pouze památky, které jsou v soukromém vlastnictví nebo patří městu, jako například hrad Kašperk. „Každá dotace na obnovu památek se státu vrací ve formě zaplaceného DPH,“ doplnil kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Mezi letošní žádosti o dotaci byl zařazen také klášter kapucínů v Sušici, židovský hřbitov ve Švihově nebo kaple v areálu zámku v Hrádku u Sušice. „Peníze potřebujeme. Celkový rozpočet je ve výši 160 tisíc, my jsme žádali 80 tisíc,“ prohlásil jednatel zámku Hrádek u Sušice Pavel Lejsek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj už loni rozdělil příspěvky do dvou dotačních titulů. Letos bude vyčleněno 5,5 milionu korun na kulturní památky, zbývající milion pak na obnovu staveb v památkových zónách. Řada z nich už je ale na seznamu ohrožených objektů. „Například zámek v Týnci na Klatovsku, který patří soukromé fyzické osobě,“ potvrdil Jan Kaigl, ředitel Národního památkového ústavu Plzeň.

Naopak bez škrtů se letos obejde Karlovarský kraj. Ten každý rok přerozdělí zhruba pět milionů. V Jihočeském kraji pak dotace dělá více než čtrnáct milionů.