Liberec zrušil milionovou zakázku, firma byla spojovaná s bývalým vedením

Liberec – Dolní centrum Liberce se v letošním roce rekonstruovat nebude. Nové vedení radnice zrušilo zakázku za 17 milionů kvůli škrtům. Bývalé vedení města tomu ale nevěří. Zakázku totiž měla dostat firma Syner, kterou současný primátor často kritizoval kvůli údajnému napojení právě na dřívější radní. Firma s postupem města nesouhlasí a zvažuje i odvolání k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Město už ale konzultovalo svůj postup s právníky a je si jisté, že nepochybilo.

Soukenné náměstí mělo projít kompletní rekonstrukcí. Vedle tržnice měl vzniknout i park s keři a květinami typickými pro Jizerské hory. Na rekonstrukci náměstí měl přispět třemi miliony korun také investor obchodního centra, které s náměstím sousedí. Bývalý primátor Jiří Kittner (ODS) se proto nyní obává, že přislíbené peníze jsou v ohrožení. Zrušení zakázky podle něj navíc souvisí s tím, že ji měla realizovat právě firma Syner.

Nové vedení radnice ale trvá na tom, že se bez zakázky za 17 milionů korun obejde. „V příštím roce máme tak napjatý rozpočet, že s touto akcí rozpočet nepočítá, peníze na investice jsou velice omezené,“ odůvodnil rozhodnutí primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Toto jednání považujeme za nestandardní a účelové, místo legislativní cestou se informace dozvídáme přes média. Zvažujeme proto možné právní kroky, konkrétně i odvolání k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.“

Kittner si ale myslí, že hlavním problémem je firma, která zakázku vyhrála. O Syneru se totiž v minulosti hovořilo jako o firmě, která měla nadstandardní vztahy s bývalým vedením radnice. Jedním z hlavních kritiků byl právě současný primátor. Tomu, že za zrušením zakázky stojí nedostatek peněz v městské kase, proto Syner nevěří a chce se bránit. Primátor ale s takovým tvrzením nesouhlasí. To, že soutěž vyhrála firma Syner, je podle něj náhoda. Domnívá se, že rada by postupovala stejně, i kdyby to byla jakákoliv jiná firma.

Jan Korytář
Zdroj: ČT24