Kdo nese odpovědnost? Brambor ROP Severozápad pálí stále více

Praha – Jako horký brambor si přehazují ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s hejtmany Karlovarského a Ústeckého kraje prohlášení Evropské komise, podle které je za pochybení při rozdělování dotací z regionálního operačního programu odpovědný i kontrolní orgán, jímž je ministerstvo financí. Všechny strany tvrdí, že za kontrolu neodpovídají, podle Kalouska ještě loni svoji činnost kontrolovaly regionální rady samy. Hejtmani to odmítají, navíc odmítají Kalouskova slova o „lumpárnách“, které podle ministra financí měli udělat do konce roku 2012.

Spor se týká období před zahájením tzv. akčního programu. Ten loni připravilo ministerstvo financí po ostré kritice od Evropské komise, která se týkala kontroly rozdělování dotací. Bruselský hněv se snesl na auditní orgán ministerstva, podle Kalouska však měl jeho úřad tehdy na starosti pouze metodiku.

Kalousek: Kontrola ROP nespadala pod ministerstvo 

Český rozhlas Radiožurnál ráno upozornil na stanovisko Evropské komise, podle které v Česku v případě ROP Severozápad řádně nefungoval audit vyplácení dotací. Že by se tato kritika týkala ministerstva financí, však odmítl Miroslav Kalousek: „Mluvčí jasně řekla, že úřad, který měl kontrolovat, to nedělal dostatečně. Nicméně kontrolu měl plně v gesci řídící orgán ROP, a ne ministerstvo financí.“

Řídícím orgánem je úřad regionální rady, Kalousek upozornil, že jeho ředitele jmenovali hejtmani. Takto fungoval systém kontroly až do konce loňského roku, potom byl v rámci tzv. akčního programu změněn. „Za lumpárny, které hejtmani udělali do konce roku 2012 a které jim kryli jimi jmenovaní auditoři, odpovědnost odmítám nést a neponesu,“ dodal ministr Kalousek.

Kalouskův pohled ale odmítl europoslanec Miloslav Ransdorf, který uvedl, že auditním orgánem bylo ministerstvo financí a bylo tomu tak i před akčním programem. „Právo supervize, tedy tu nejvyšší kontrolu, má ministerstvo financí,“ poukázal. Ministr Kalousek podle něj není o roli svého úřadu řádně poučen. „Pan ministr financí, který koneckonců nemá ekonomické vzdělání a je chemik, nebyl korektně informován,“ předpokládá Ransdorf.

Bubeníček a Novotný: Odpovědný auditní orgán je ministerstvo

Hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje Josef Novotný a Oldřich Bubeníček však odmítli, že by činili lumpárny. Podle hejtmana Bubeníčka kraje sice platí provoz úřadu regionální rady. „To je jediné, co s ním máme společného, jinak je úřad úplně samostatná jednotka,“ podotkl. Za odpovědný auditní orgán potom hejtmani považují ministerstvo. „Vůbec nechápu slova pana ministra, je vidět, že to nemá nastudované. Hejtman žádné auditory nejmenoval a nejmenuje. Naprosto odmítám jeho slova,“ řekl karlovarský hejtman Novotný.

Ústecký hejtman potom upozornil, že je ve funkci teprve čtyři měsíce, odmítl, že by se na čemkoli podílel. „Já si nejsem vědom, že jako hejtman jsem si mohl někdy jmenovat auditory, kdo půjde něco kontrolovat. Já si myslím, že to byla věc ministerstva financí,“ uvedl hejtman Bubeníček. Dodal, že vyjádření Evropské komise potrvdilo stanovisko krajů, že za problémy ROP Severozápad nenesou plnou odpovědnost.

Evropská komise a ministerstvo financí loni zastavily proplácení dotací z ROP Severozápad kvůli vysoké chybovosti při rozdělování dotací. K jeho obnovení požaduje Brusel zaplacení 2,5 miliardy korun, které se vrátí do regionálního operačního programu k opětovnému proplacení – jde o peníze v minulosti chybně rozdělené. Ministerstvo zatím trvá na tom, že peníze musí sehnat samy kraje, hejtmani ale chtějí, aby přispěl i stát.