Lesy skrývají nevybuchlou munici, ležela u Břeclavi i Sokolova

Břeclav/Sokolov – Pod lesy v celém Česku stále leží mnoho nevybuchlé munice z druhé světové války. Protiletadlové pumy i granáty jsou poblíž Bořího lesa u Břeclavi, kde bývala muniční továrna. O její odstranění již dlouho marně žádá místní starosta. Rychleji zareagovali pyrotechnici po nálezu starého dělostřeleckého granátu u Kolové na Sokolovsku.

Granát v lese na Sokolovsku vyhrabal hledač pokladů. Ihned přivolal policii, její pyrotechnik se rozhodl zneškodnit výbušninu na místě. I po 60 letech je totiž nebezpečná i na větší vzdálenost, hrozilo přitom, že by explodovala při převozu. Nález ovšem není výjimečný – do západních Čech totiž často mířily spojenecké nálety. „Celé západní Čechy tvořily takové to průmyslové jádro Říše, Škodovy závody, Cheb a tak dále,“ vysvětlil ředitel Státního okresního archivu v Chebu Karel Hala.

Podle pyrotechnika hledač pokladů zareagoval správně a podobně by se podle něj měli chovat i ostatní – zavolat policii, i když zakopaný kovový předmět munici jen připomíná. Jenomže zkušenost z druhé strany republiky z Břeclavi ukazuje, že ne vždy jsou úřady ochotny pomoci.

Antonín Bruštík o odstřelu u Kolové (zdroj: ČT24)

V Bořím lese volně leží protiletadlové pumy či granáty – v 90. letech zde sice proběhla velká pyrotechnická akce, odstranila ale pouze třetinu všech granátů. Kolem nich teď jezdí cyklisté a chodí turisté, loni se jeden muž při manipulaci s municí vážně zranil, řekl břeclavský starosta Oldřich Ryšavý. O pomoc už radnice žádala ministerstvo zemědělství i Lesy ČR, zatím však neúspěšně.

V lese byla za války továrna na munici

V Bořím lese byla za druhé světové války továrna na munici, na konci války byla rozmetána. Munice se tak dostala do okolí. Za dob komunismu bylo v lese hraniční pásmo a lidé tam neměli přístup. Nyní je v místě několik cyklostezek, některé kusy munice se našly i v blízkosti Lednicko-valtického areálu a cesty do Rakouska.

„Vnímám to jako velký problém. Munice koroduje a stává se rok od roku nebezpečnější. S oteplením budou proudit do lesa stovky turistů a je možné, že na nějaké kusy narazí,“ řekl Ryšavý.

Starosta dnes požádal o pomoc s řešením situace hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška i bezpečnostní radu. Slíbili, že se problémem budou zabývat.