Porouchat se může i ještědská lanovka, ČD vyzkoušely evakuaci kabiny

Liberec – Co se stane, když se zastaví nejstarší česká kabinová lanovka? České dráhy, kterým dráha Horní Hanychov – Ještěd patří, to vyzkoušely. Podobná situace může být pro cestující nebezpečná – při výpadku by se ocitli v mnohametrové výšce, jejich záchrana z uzavřené kabiny je přitom náročnější než v případě otevřených sedaček.

Kabina lanovky, která ve své trase jezdí již téměř 80 let a ve stávající podobě vozí turisty na Ještěd den co den téměř čtyři desetiletí, se zastavila v patnáctimetrové výšce. Protože ji ČD kvůli údržbě odstavily, byli uvnitř pouze figuranti – i ty však bylo nutné dostat ven. Své schopnosti při tom otestoval především průvodčí, který musel evakuovaným lidem správně upevnit úvazky, na kterých se potom spouštěli z poklopu v podlaze na zem.

Scénář, který dráhy pro letošní zkoušku připravily, ovšem nebyl nejhorší, který by mohl nastat – lanovka se totiž dostává ještě mnohem výše nad úroveň terénu, za nejméně příznivých okolností by museli cestující slanit i 25 metrů.

Cvičení je ale spíš hypotetické, v novodobé historii ještědské lanovky k žádnému incidentu, který by si vyžádal evakuaci kabiny, nedošlo. Přednosta lanové dráhy Vladimír Štěpán ovšem přiznal, že z nejstarší doby se nedochovaly záznamy. Lanovka na Ještěd totiž vznikla již v roce 1933, jako druhá osobní lanovka v Česku a pouze rok po nejstarší lanovce, tehdy kabinové na krkonošskou Černou horu. Její velká rekonstrukce proběhla mezi lety 1971 a 1975.

Michal Jemelka ke cvičení na ještědské lanovce (zdroj: ČT24)