Záchranáři z Vysočiny mají simulátor, vyzkoušejí si na něm krvácení i infarkt

Jihlava – Předem si vyzkoušet, co je čeká při skutečných zásazích, mohou vysočinští záchranáři na novém pacientském simulátoru. Využijí jej především pro svůj nácvik předlékařské pomoci, nabídnou ho ale také krajským nemocnicím, aby na něm školily zaměstnance. Pacientský simulátor koupil své záchranné službě kraj za 1,7 milionu korun.

S pacientským simulátorem – figurínou, která „trpí“ všemi možnými nemocemi a zraněními – se dobře znají lékaři z fakultních nemocnic, v prostředí záchranné služby je to ale novinka. „Simulátor METIman je figurína, která realisticky napodobuje dospělého člověka. Má řadu funkcí - zornice reagují na osvit, lze na ní vyzkoušet zajištění dýchacích cest, má hmatný puls, na hrudníku si lze poslechnout různé poruchy dýchání,“ popsal, jak simulátor funguje, náměstek ředitelky ZZS Kraje Vysočina Petr Novotný.

Záchranáři si tak mohou nanečisto vyzkoušet, co dělat například při akutním infarktu myokardu, náhlé zástavě krevního oběhu, alergické reakci a stejně tak při krvácení po zlomenině nohy. „Obrovský efekt má zpětná vazba, celý zákrok je možné přehrát, zjistit případné chyby a poučit se z nich. Výcvik se simulátorem se blíží realitě, proto si slibujeme, že dostaneme přednemocniční neodkladnou péči na ještě vyšší úroveň,“ dodal Novotný.