Návštěvníkům se otevírá muzeum hudby a zahradní kultury

Kroměříž - Arcibiskupský zámek v Kroměříži otevírá dvě nové expozice. Slavnostně tak začíná nová sezona v jedné z nejvýznamnějších tuzemských památek. Kabinet hudby mapuje zámecký hudební archiv od druhé poloviny 17. století. Kabinet zahradní kultury zas připomíná, že památka UNESCO je proslulá také svými dvěma zahradami, Květnou a Podzámeckou.

Historie obou zahrad je stará 500 let. Mezi oběma zahradami jsou podstatné rozdíly.

  • Květná zahrada je zahrada takzvaného francouzského typu, tedy velmi přesná a úhledná.
  • Podzámecká zahrada je naopak park anglického typu, který je uvolněnější, jsou zde stromy a ostatní rostliny ponechané svému přirozenému vývoji.

Kroměříž dala v minulosti jakýsi mustr, jak pečovat o zahradní architekturu a kulturu. A to nejen u nás, ale i v ostatních částech Evropy. Kroměříž se totiž považuje za naprostou špičku v péči o zahrady. „Projekt Národního centra zahradní kultury je zjednodušeně řečeno oslava zahradního umění. My jsme se tady v Kroměříži rozhodli, že vybudujeme metodické centrum, které by mělo být takovým středobodem všech historických parků a zahrad v naší republice, možná i ve střední Evropě,“ vysvětlil ředitel NPÚ Kroměříž Jan Slezák.

V rámci projektu Národního centra zahradní kultury, který je projektem financovaným Evropskou unií, je i vstupní expozice do celého národního centra. Vstupní expozice je na zámku, součástí je i zámecká expozice o zahradním umění. „Kroměříž vlastní i archiv olomouckého arcibiskupství nebo zámecké sbírky, kterých je přes sto tisíc. Spolupracovali jsme i s archivy předních českých institucí, třeba s Akademií věd ČR nebo zámkem Kačina, ale i se zahraničím,“ řekl Ondřej Zatloukal z Muzea umění Olomouc.

Dnes se ve druhém patře zámku v Kroměříži otevírá nejen Kabinet zámeckých zahrad, ale také Kabinet hudby, který skutečně prolíná celou historií hudebního archivu, který je v Kroměříži shromážděn.

Rozhovor s Ondřejem Zatloukalem a Janem Slezákem (zdroj: ČT24)