Machoňova pasáž je hotova, nájemníci se mohou stěhovat

Pardubice - Do opravené Machoňovy pasáže v Pardubicích se stěhují první nájemníci. Bydlení na lukrativní adrese v centru města dosud blokovalo odvolání majitelky sousedního domu, které se nelíbily dodatečné stavební úpravy. Rekonstrukce pasáže ve stylu art deco skončila po dvou letech.

Vznikla v polovině 30. let minulého století podle vzoru pařížských pasáží. Donedávna chátrající budova má být znovu perlou pardubické architektury. Na nové byty tu ale nájemníci museli nedobrovolně čekat. „Před dokončením se nám odvolal jeden z účastníků řízení, kraj posoudil odvolání a zamítl ho v plném rozsahu,“ uvedl Martin Charvát, ředitel Rozvojového fondu Pardubice, a.s.

Za metr čtvereční nájemníci platí sto korun měsíčně. Samotná pasáž je průchozí od března, kdy se otevřela většina obchodů. Kvůli náročným opravám této pardubické památky si rozvojový fond vzal padesátimilionový úvěr. „Celkové náklady na tuto investici byly ve výši 182 milionů bez DPH. Předpokládáme návratnost zhruba do dvaceti let,“ uvedl Charvát. „Předpokladem, aby se vrátily, je naplněnost toho objektu,“ sdělil Jiří Komárek, předseda představenstva, Rozvojový fond Pardubice, a.s.

Součástí Machoňovy pasáže jsou i historické podzemní prostory někdejší restaurace. Zástupci rozvojového fondu věří, že se i tam podaří brzy najít nájemce. Zatím mají dva uchazeče.

Machoňova pasáž otevřela (zdroj: ČT24)