Zabila tři novorozence táž matka? Policie srovnává DNA

Jihlava – Policisté připravují srovnávací testy tří mrtvých novorozenců, které nalezli na dvou místech v Česku a jednom v Německu. Zvažují, zda je všechny neporodila a neodložila táž žena, po její totožnosti však stále pátrají. Kriminalisté chtějí srovnat DNA mrtvé holčičky pohozené v tašce na Havlíčkobrodsku se všemi možnými případy v rámci celé Evropy.

Poslední mrtvé novorozené dítě nalezli policisté v polovině dubna u rybníka v havlíčkobrodském Perknově. Jeho úmrtí vyšetřují jako vraždu, po porodu bylo dítě v pořádku. Vyšetřovaná vražda možná souvisí s dvěma dalšími podobnými úmrtími novorozenců v posledních letech – loni u Rotavy na Sokolovsku a před dvěma lety v Sasku.

Možnou souvislostí obou předchozích úmrtí novorozenců se zabývají němečtí vyšetřovatelé. Předpokládají, že žena, která porodila a zabila první dítě, byla opět těhotná a chtěla se potomka znovu zbavit. Policistům ze Saska, Karlovarského kraje ani Vysočiny se ale zatím nepodařilo dotyčnou ženu vypátrat. „Stále pátráme po matce novorozence, všechny poznatky, které jsme od veřejnosti přijali, byly prověřeny s negativním výsledkem,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policejní mluvčí Dana Čírtková o vyšetřování (zdroj: ČT24)

Na havlíčkobrodském případu pracují kriminalisté od předminulého pátku, kdy mrtvou novorozenou holčičku v igelitové tašce našel kolemjdoucí. Taška s tělíčkem ležela blízko lesní cesty u rybníka Drátovec. Tělo holčičky bylo uloženo do světle modré igelitové tašky, která byla ještě vložena do další igelitové tašky s logem Penny Market. Pitva prokázala, že dítě se narodilo donošené, živé a životaschopné.