Dobíjení karet na veřejnou dopravu půjde v Plzeňském kraji jen v bankomatu

Plzeň – Dobíjecí automaty na elektronické jízdenky integrované dopravy, které se v posledních letech objevovaly v Plzeňském kraji, čeká rychlý zánik. Společnost POVED, která systém provozuje, se dohodla s Českou spořitelnou na dobíjení jízdenek v jejích bankomatech, na některých místech poskytne službu také obecní úřad. Tzv. samoobslužné zóny do konce roku zaniknou.

Rušení dobíjecích automatů začne poslední dubnový den. „Další vlny odpojení samoobslužných zón, zaváděných od roku 2007, budou k 20. a 30. červnu a k 31. prosinci,“ uvedl Radomír Kozler z Plzeňských městských dopravních podniků. Jako první přijdou na řadu ty přístroje, které podle POVED používají lidé nejméně – v Dobřanech na nádraží, v Tesku v Plzni na Borech, u radnic v Horní Bříze a Třemošné, u zdravotnického střediska v Chrástu, na konečné autobusu 35 v Křimicích, na nádraží v Rokycanech a Nýřanech, ve Starém Plzenci a Tlučné. Tam, kde nejsou bankomaty k dispozici – v první vlně rušení je to v Chrástu a Křimicích – se POVED chce domluvit s radnicemi na dobíjení karet přímo na úřadě.

Nejbližší bankomaty od rušených zón:

  • Plzeň: Tesco Bory – bankomat v téže budově
  • Dobřany: nádraží – bankomat na náměstí
  • Horní Bříza: městský úřad – bankomat na tř. 1. máje
  • Nýřany: nádraží – bankomat v Revoluční ulici
  • Rokycany: nádraží – bankomat v Palacekého ulici
  • Starý Plzenec: Nádražní ulice – bankomat v Žižkově ulici
  • Chrást – bankomat v Plzni
  • Křimice – bankomat v Plzni
  • Tlučná – bankomat v Nýřanech
  • Třemošná – bankomat v Plzni nebo Horní Bříze

Od zániku vlastních automatů a spojení systému Plzeňské karty s bankomaty ČS si organizátor dopravy slibuje zvýšení zájmu o karty. Podle Kozlera neměli lidé po loňském rozšíření integrovaného dopravního systému do celého kraje vždy možnost komfortního dobíjení. Výměnu připravoval POVED od loňska, kdy vypsal výběrové řízení, vítězná Česká spořitelna potom musela do bankomatů nainstalovat čtečky. V bankomatech je možné nabíjet jízdné ve výši 10 až 3 500 korun, bankomaty nabíjejí také elektronickou peněženku, s níž zaplatí kulturní akce, parkovné nebo obědy ve školních jídelnách.

Samoobslužné zóny na dobíjení Plzeňských karet vznikaly od roku 2007, vzniklo jich 26. Dobíjení v bankomatech je souběžně možné již od ledna, kdy začal zkušební provoz nového systému.

V Plzeňském kraji se samoobslužnými zónami zaniká již druhá obdobná služba pro zákazníky, kterou dopravní společnosti provozují samy. Na začátku loňského roku zanikly v Plzni automaty na papírové jízdenky na MHD, cestujícím pak zbyly k nákupu lístků novinové stánky a podobné prodejny.