V Divadelní se uklízí ostošest, dům hlídají laserová čidla

Praha - Když hasiči včera vstupovali do budovy v pražské Divadelní ulici, kde vybuchl plyn, nevěděli, do čeho jdou. Teď přiznávají, že pracovali na hraně. Statiku stavby proto dnes hlídala speciální laserová čidla - kdyby zjistila jakýkoliv pohyb budovy, všichni by museli okamžitě odejít.

„Je potřeba najít rozumnou hranici mezi rizikem a bezpečností a na ní se pohybovat,“ uvedl velitel zásahu Miloš Němec z Hasičského záchranného sboru. Desítky plynařů, hasičů i policistů pracovaly po směnách až do rána a pokračovaly i dnes. Odklízejí sutiny, zabezpečují plynovody. Kvůli možnému sesuvu poškozených zdí se také neustále zapisuje počet lidí na stavbě. 

Lidé sčítají škody, sklenáři se činí

Lidé, kteří bydlí vedle poničeného domu, teď sčítají škody ve svých bytech. U některých jde jen o rozbitá okna, jiné výbuch zasáhl mnohem výrazněji. Byt, ve kterém bydlí Alice, je až za policejní páskou. Okna jí vyrazila tlaková vlna, a tak raději noc strávila u známých. Dovnitř sama nesmí. „Chci se prostě dostat do bytu, pro osobní věci, takže si musím jít na místní oddělení pro policistu, který mě tam doprovodí,“ popsala Alice. 

Kromě hasičů a policistů jsou v Divadelní ulici od rána v pohotovosti sklenáři. „Máme tady naloženo asi 40 oken, ta odvážíme na dílnu, tam to do večera všechno přesklíme, tak aby lidi nebyli bez oken, kdyby začalo pršet nebo něco,“ uvedl zaměstnanec sklářské firmy Luděk Piskora.

V domě na rohu Divadelní a Konviktské ulice tlaková vlna poničila asi polovinu všech bytů. Majitelka tak pro jistotu zavolala statika, aby celý dům zkontroloval. „Dům přežil výbuch - je celkem v pořádku, poruchy jsou vesměs jen drobné,“ uvedl statik Dalibor Zikeš. Je tu vysypané sklo a poničená podlaha pod tím," dodal.

Lidé z okolí: Sklenář je málo, my musíme mít i truhláře

Někde jsou ale škody větší. Naproti domu, který vybuchl, bydlí Kamil Štibrányi. Takhle mluvil o pohromě ve svém bytě včera: „Vymlácená okna, úplně celé rámy - jako kdyby to někdo vypáčil. Na sedačce všude samé sklo.“ Dnes už přišel na místo s nářadím a sklenáři, aby svůj byt dal co nejdřív dohromady. „Jdeme na to! Vypadá to hrozně. Zasklít to nejde, protože jsou pryč i okenice. Zaděláme to deskami a pak se teprve uvidí. Sklenář, to je málo, my musíme mít i truhláře,“ uvedl Štibrányi.

Škody počítají taky v nedaleké budově Karlovy univerzity - v Hollaru. Kdy se studenti budou moci vrátit, si nikdo netroufá odhadnout. Výbuch ale nepoškodil jen budovy. Odnesla to i zaparkovaná auta. Desítky řidičů teď čekají na vypořádání s pojišťovnou, škody budou zřejmě v milionech.

Plynárna nasadila měřicí vůz

Plynaři teď kontrolují potrubí v celém okolí, aby se ujistili, že výbuch nenarušil další přípojky. U kavárny Slavia, kde zjistili jediný únik, potrubí zaslepují. Křižovatkou projedou tisíce aut a tramvají denně, všechno se tady skoro stále otřásá. Pokud by v plynovodu byla netěsnost, vibrace by ji jen zhoršily. Přesto plynaři dokáží do obou nábřežních větví potrubí natlakovat plyn náhradními trasami. Od včerejška ale zůstává bez plynu 20 přípojek.

Plynárny do oblasti pro jistotu nasadí i měřicí vozy, které by případný další únik odhalily. Pražská plynárenská jako distributor upozorňuje, že kontrolovat smí jen hlavní potrubí - ale za zdi nevidí. Tam za rozvody odpovídá jen majitel domu. Proč, jak a kde v domě tedy k výbuchu došlo, zjistí až vyšetřovatelé.

Dodávky plynu jsou přerušeny v červeně vyznačené oblasti
Zdroj: ČT24

Na obhlídku vyrazili i likvidátoři

Na první obhlídku škod už dorazili likvidátoři pojišťovny. Zatím se ale pohybují jen po ulicích. Poškozenou budovu si fotí a zapisují si podrobnosti. „Aktuální odhady se pohybují kolem 20 až 30 milionů korun, ale je to pouze hrubý odhad. Přesné škody dokážou vyčíslit, až je hasiči a statik pustí dovnitř budovy,“ uvedl Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Zraněného navštívil primátor

Včerejší výbuch zranil celkem 43 lidí, většinu z nich lehce. V nemocnici jsou ještě dva lidé. Nejhůř je na tom 65letý muž, který leží v Motole. Na operaci vážně zraněné nohy a taky ucha muž zamířil hned v pondělí, dnes ho navštívil pražský primátor. 

„Šel jsem trasou, kterou pravidelně chodím několik let, Divadelní ulicí po desáté hodině. Byl jsem tam za deset deset, podle hodinek, které se mi v tu chvíli zastavily. Kráčím kolem jednoho domu a najednou rána. Chvíli jsem neslyšel, pak jsem cejtil nohu, že je úplně gumová. Volal jsem lékaře, pak se objevili hodní lidé a odtáhli mě stranou,“ popsal zraněný muž.