Stovky pomníčků po Praze připomínají odvahu barikádníků

Praha - Během pražského povstání padlo 2 000 lidí, mezi nimi i ženy a děti. V metropoli je připomíná přesně 1 116 pomníčků a pamětních desek.  U většiny z nich se teď objevily věnce s trikolórou nebo květiny. Starají se o ně hlavně pražské městské části.

Po válce Pražané postavili přes tisíc pamětních desek především v okolí míst, kde měli povstalci barikády. Hodně jich je v okolí pražské Pankráce, kudy postupovaly pancéřové jednotky SS. Padlé tu proto připomínají desítky pamětních desek.

Podle zákona o válečných hrobech se o památníky musí postarat vlastníci budov, na kterých jsou umístěni. Jenom městská část Praha 4 má skoro 200 pomníčků. „Na údržbu a pomníků a pamětních desek vynakládáme ze svého rozpočtu zhruba 100 tisíc korun ročně, na květinovou výzdobu jde každý rok dalších 30 tisíc,“ uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

„Pokud si vlastník válečného hrobu nebo pietního místa podá žádost o dotaci, odevzdá projekt a ministerstvo obrany mu ho schválí, dostane dotaci od 50 tisíc a výš,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová. V letošním roce pomůže ministerstvo obrany několika desítkám žadatelů. Ti tak dostanou na opravu a údržbu pietních míst skoro 9 milionů korun.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)