Celiaci z Frýdku-Místku si mohou pochutnat na sladkém bezlepkovém pečivu

Frýdek-Místek – Lidé trpící celiakií musí kvůli onemocnění sliznice tenkého střeva dodržovat přísnou dietu. Kupříkladu jsou nuceni jíst speciální pečivo, které se od toho běžného liší v tom, že neobsahuje obilnou mouku a jeho výroba je minimálně desetkrát dražší. Jelikož je speciálních restaurací a prodejen málo, rozhodla se jedna rodina ve Frýdku-Místku otevřít bezlepkovou cukrárnu a pekárnu.

Počet osob v Česku s diagnostikovanou nesnášenlivostí na lepek se za poslední roky zvýšil. Odborníci počet odhadují na 50 tisíc lidí. Bezlepková dieta už ale není natolik omezující, jako tomu bylo dříve. Nemocní mohou vděčit rostoucí řadě specializovaných obchodů, které pro ně bezpečné potraviny prodávají. Přesto je pekáren a restaurací, kde se mohou celiaci v klidu najíst, stále velmi málo.

Mezeru na trhu se proto rozhodla alespoň částečně vyplnit Blanka Hünerová, která ve Frýdku-Místku otevřela bezlepkovou cukrárnu a pekárnu. K nápadu ji přivedlo onemocnění vlastní dcery. „Čerstvé pečivo se nedalo vůbec sehnat. Kupovali jsme jen zavakuované, které už mi časem přestalo chutnat, protože bylo suché a nevýrazné,“ popisuje obtíže mnoha celiaků šestnáctiletá dívka, která svou nemoc objevila před čtyřmi roky.

Lidé s celiakií jsou nuceni výrazně upravit svůj jídelníček. Vyvarovat se mají hlavně výrobkům z pšenice, ječmene a žita. Musí se mít proto na pozoru před potravinami, jako jsou například knedlíky, těstoviny nebo běžné rohlíky. Nahrazovat je mohou třeba rýží, kukuřicí nebo sojou. Povolená je také zelenina, maso i mléčné výrobky. „Pokud člověk nedodržuje bezlepkovou dietu, tak dojde k vyčerpání imunitního systému, přidají se onemocnění dalších orgánů, bývají až život ohrožující,“ varuje odbornice na výživu Kamila Petrušková.

Paní Hünerová nejprve začala péct vlastní pečivo jen pro dceru, nyní chce život ulehčit i dalším celiakům. Do sortimentu plánuje zařadit i něco sladkého - koláče a dorty. „Z vlastní zkušenosti vím, jak je obtížné jít do cukrárny, dát si tam kávu, zákusek,“ vysvětluje majitelka cukrárny a pekárny. Denně chce péct na 50 bezlepkových chlebů i koláčů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)