Nad Krumlovem svitla Davidova hvězda. Město otevírá synagogu

Český Krumlov – Po roce nákladných oprav se v Českém Krumlově otevírá budova synagogy ze začátku 20. století. Sloužit má nejen duchovním obřadům a kultuře, ale i jako nový turistický cíl; již ve středu se tak připojí k výstavním plochám Zemské výstavy, která přibližuje náboženské tradice nebo architekturu na české i rakouské straně hranice.

Synagoga sloužila krumlovským židům osmadvacet let až do záboru Sudet v roce 1938. Po druhé světové válce sloužila jako modlitebna amerických vojáků, využívaly ji evangelické církve a nakonec se z budovy stalo skladiště. Rekonstruovat stavbu do původní podoby umožnily fotografie z archivu krumlovského fotoateliéru Seidel. Díky tomu jsou historicky přesné i svítidla v hlavní lodi chrámu.

Generální oprava synagogy stála více než 16 milionů korun. „Museli jsme vybudovat kompletní inženýrské sítě, provést generální opravu střešního a obvodového pláště i hydroizolace objektu,“ uvádí ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger s tím, že velkou část nákladů pokryly dotace z evropských fondů.

První možnost vyrazit do synagogy za kulturou budou mít návštěvníci Českého Krumlova již od středy, kdy se město připojí k přeshraniční výstavě o životě na česko-rakouském pomezí. V prostorech chrámu bude k vidění výstava 4 fotografové, 2 země, 1 region, která se zaměřuje na architekturu, tradice, náboženství, výrobní odvětví a příběhy konkrétních rodin žijících v této příhraniční oblasti na konci 19. a počátkem 20. století.

„Cílem je, aby si návštěvník uvědomil, že život na obou stranách hranice byl před sto lety velmi podobný, téměř stejný. Jednalo se o kulturně, nábožensky a hospodářsky jednotný region,“ shrnují autoři výstavy Jan Palkovič a Ivo Janoušek.

Reportáž o krumlovské synagoze (zdroj: ČT24)