Romskou otázku v Bydžově už řeší i Řápková a zmocněnec

Hradec Králové – Radnice v Novém Bydžově chce odebrat sociální dávky dvěma Romům, které strážníci přistihli v herně. Další postup proti nepřizpůsobivým občanům konzultuje radnice s bývalou primátorkou Chomutova a dnes poslankyní Ivanou Řápkovou. Do města přijel i ředitel vládní agentury pro začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček, který se chce podílet na smírném řešení situace. Ocenil například starostu Pavla Loudu, že se Romům-starousedlíkům omluví za to, že je ve svých vyjádřeních zahrnul mezi pachatele přestupků.

Systematické kontroly heren jsou účinné, pochvaluje si radnice. Lidé pobírající dávky kvůli hmotné nouzi z heren zmizeli. Dva lidé, kteří byli u automatu přistiženi, o dávku 3 500 korun přijdou. Žádný zákon podle města odebírání dávek konkrétně neurčuje, a tak si je radnice jistá, že její postup je možný. Se stížnostmi však počítá, chce se také poradit s krajským úřadem.

„Zrovna tak jako my máme pocit, že menšina v tomto případě otravuje nás, tak my budeme v rámci omezených legislativních opatření otravovat menšinu. Uvidíme, koho to bude déle bavit. Kontroly budou v každém případě pokračovat,“ potvrdil pro ČT24 starosta.

Na „pomoc“ přispěchala i Řápková

O tom, jak dávky lidem, kteří je zneužili, brát, se v Bydžově radili s bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou. „Já jejich postup schvaluji. Většinou však postižený říká, že si peníze půjčil,“ uvedla Řápková. Město tak možná čeká boj s větrnými mlýny.

Ivana Řápková:

„Každý starosta, pokud se dostane do této situace, musí přistoupit k represivním opatřením, protože situace ve městě je taková, že ji musí řešit. Bohužel se stává, že starostové, kteří se do boje pustí, jsou mnohdy nazýváni – a to zcela neprávem – rasisti.“

Poslankyně připravuje se starosty změny zákonů ve prospěch obcí. Třeba pravidlo, že si radnice z dávek strhne pokutu, kterou příjemce dluží. Dalším nápadem Řápkové je, aby bylo možné z daného místa vyloučit člověka, který zde spáchá několik přestupků.

Místní píší petice a chtějí posílit policii

Kriminalita ve městě podle starosty roste a jak tvrdí, můžou za to hlavně Romové. Lidé proti nim sepisují petice, necítí se bezpečně. Vlnu rozhořčení mezi obyvateli vyvolalo nedávné znásilnění jednadvacetileté dívky. „Musí se přijmout taková opatření, aby se lidi na veřejnosti nebáli,“ upozorňuje starosta Nového Bydžova Pavel Louda. „Atmosféra ve městě je velmi napjatá. Starosta nenazval pachatelem jednoho Roma, nazval nás tak všechny,“ říká obyvatel Nového Bydžova Štefan Mital.

Nový Bydžov ale není jediným městem v regionu, které si stěžuje na nepřizpůsobivé romské rodiny. Ozvala se i Jaroměř na Náchodsku, která upozorňuje na vzrůstající agresivitu mezi školáky. Situaci v Novém Bydžově už dříve řešilo vedení krajské policie. Slibu navýšení počtu policistů se město sice nedočkalo, ale nově by měly pomoci občasné posily z nedalekých Nechanic. Vedení krajské policie podobnou schůzku, jako byla v Novém Bydžově, slíbilo také starostovi Jaroměře.