Němečtí zelení nahlédli do temelínského reaktoru. Názory nemění

Temelín - Do Jaderné elektrárny Temelín přijeli zástupci německé strany Zelených. Pozvala je předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Zhruba na tříhodinové prohlídce nahlédli i do útrob momentálně odstaveného reaktoru. Všichni ovšem upozornili, že své názory na jadernou energetiku nemění.

Jadernou elektrárnu Temelín si její kritici prohlédli během odstávky druhého bloku. Podle ředitele elektrárny Miloše Štěpanovského šlo o třetí podobnou exkurzi, očekává, že nebude poslední.

Delegaci vedla členka německé strany Zelených (Svaz 90/Zelení) Brigitte Artmannová. Navštívila i útroby reaktoru. „Pokládám za velkou čest, že jsem tam mohla nahlédnout,“ podotkla Artmannová. Upozornila však, že návštěva v elektrárně nijak neotřásla jejím názorem o nebezpečnosti výroby jaderné energie a také o přístupu České republiky k ní. Poukázala na porušování Aarhuské úmluvy, která má zajišťovat přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí. „V současnosti vzniká energetická koncepce, která má být podrobena přezkumu za účasti občanů, jak to učinilo i Polsko,“ upozornila.

Že by Němci na základě této exkurze změnili negativní názor na jadernou energii, ovšem ředitel elektrárny a předsedkyně SÚJB neočekávali. Podle Dany Drábové to ani nebylo cílem této akce. „Kdybyste se zeptali, jaký je výstup z dnešního dne, tak bych vám nedokázala žádný konkrétní říci,“ poznamenala. Cílem je podle Drábové ukázat různé úhly pohledu a přimět lidi kriticky přemýšlet, ne však někoho přesvědčovat ve snaze změnit jeho názory.

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost:

„Je třeba ukazovat všem, že elektrárna je provozována a dozírána normálními lidmi, kteří nemají rohy a kopyta a nechtějí světu zlé, ale chtějí dělat svoji práci dobře, chtějí, aby elektrárny byly dobře postavené a provozované, aby byly dobrým sluhou, a nikdy se nestaly zlým pánem.“

Brífink po návštěvě JETE (zdroj: ČT24)