I přes personální změny v dozorčí radě DPP navrhla TOP 09 koalici ODS

Praha - Pouhý den po odvolání „modrých“ členů pražské rady v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou se TOP 09 rozhodla odklonit i další dva členy ODS - Davida Vodrážku a Josefa Noska - z dozorčí rady Dopravního podniku. Přesto další spolupráci s ODS nezavrhuje a zaslala novou verzi koaliční smlouvy. V ní kromě 4 postů v 11členné radě nabízí i funkci 1. náměstka pro zdravotnictví. Tím by se mohl stát právě Svoboda. Odvolaný šéf magistrátu ale udobřování odmítá - pakt občanských a sociálních demokratů je prý prakticky předem dohodnutý.

Kromě ČSSD stojí TOP 09 i o ODS: Dnes ODS nabídla novou koaliční smlouvu

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra informoval, že dnes odpoledne byl odeslán nový návrh koaliční smlouvy TOP 09 s ODS. „Uvolnili jsme gesci zdravotnictví, která si myslím by mohla být pro ODS zajímavá,“ uvedl Vávra. „Myslím si, že doktor, který má velmi dobré jméno, je pan Svoboda,“ doplnil s tím, že právě bývalý primátor je kandidátem, na kterém se TOP 09 shodla.

Občanští demokraté ale mají překvapivý krok svého koaličního expartnera za účelový. „Jsem stoprocentně přesvědčen, že TOP 09 už má domluvenou koalici s ČSSD a tento manévr používá jen jako zástěrku,“ řekl předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha. Občanští demokraté se přesto budou návrhem zabývat, ale až příští týden. „Nehodláme přistoupit na žádná další časová ultimáta,“ uvedl.  

Bohuslav Svoboda k TOP 09

TOP 09 se podle Svobody snaží místy v dozorčích radách zkorumpovat politiky z ODS. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a vlivný pražský podnikatel a člen ODS Tomáš Hrdlička tím prý chtějí pražskou občanskou demokracii „rozštěpit a rozbít“, uvedl Svoboda. TOP 09 se podle něj „začíná měnit ve stranu napojenou na lobbistické a vekslácké skupiny“.

„ODS není ochotna přistoupit na holandskou dražbu o funkce s ČSSD a KSČM. Pokud dobře vím, tak TOP 09 oznámila, že od pondělí zahajuje jednání s ČSSD.“

ČSSD v případě spolupráce trvá na postech v radě DPP

Místopředseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina dnes znovu zopakoval, že jeho strana se do přímé koalice s TOP 09 nepohrne. „Pro sociální demokraty není absolutně žádnou prioritou koalice ani s ODS ani s TOP 09. Pro nás je prioritou řešit problémy Prahy,“ řekl Březina.

Zároveň dodal, že po víkendu ČSSD zašle zástupcům TOP 09 programové požadavky pro případnou spolupráci. O personálním zastoupení je prý předčasné jednat, nicméně sociální demokraté dlouhodobě stojí o funkce v kontrolním orgánu Dopravního podniku. „My říkáme, že je tady neudržitelná situace, kdy opozice nemá zastoupení v dozorčí radě největšího podniku ve vlastnictví města. Je to poprvé v dějinách. O takovéto místo my dlouhodobě usilujeme. Myslíme, že by k tomu měla mít opozice přístup,“ zmínil Březina.

Karel Březina
Zdroj: ČT24

Pražská rada pod vedením TOP 09 úřaduje: V DPP končí Vodrážka a Nosek

Právě v dozorčí radě pražského podniku pod odvolaných Noska a Vodrážky zůstávají zastupitelé za ODS Pavel Hurda a Andrea Vlásenková. Podle některých hlasů z ODS jde o snahu TOP 09 rozvrátit pražskou občanskou demokracii.

  • „TOP 09 bude pokračovat v tom, co započala pravicová koalice, to je odstraňování kmotrů. Odvoláním dozorčí rady jsme dokončili to, na co už v poslední době neměl pan primátor Svoboda sílu,“ uvedl pověřený primátor Hl. m. Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

Otázky kolem dostavby předraženého tunelového komplexu Blanka a jednání o odkupu podílu v Pražských službách převezme po radním Noskovi Pavel Richter (TOP 09). Dopravní podnik je největší firmou v majetku města. Dopravní podnik se dlouhodobě potýká s finančními potížemi. Tíží ho dluhy a závazky z údajně nevypověditelných smluv, třeba na nákup tramvají.

  • „Jsem připraven prosazovat odbrzdění Blanky, protože si myslím, že existuje řešení. Chceme dát jasný signál: jdeme do toho, chceme otevřít v roce 2014,“ řekl Pavel Richter (TOP 09).

Radní TOP 09 pověřili dopravní podnik jednáním o změně kontraktu na nákup tramvají za 19,2 mld Kč. Chtějí ho rozložit do delšího časového období. Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. V současnosti podnik řeší osmimiliardový směnečný program, aby mohl zaplatit další dodávky.

Josef Nosek a David Vodrážka
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Radní odvolali z čela dozorčí rady Obecního domu Petra Zemana

Radní hlavního města odvolali z pozice předsedy dozorčí rady Obecního domu Petra Zemana (ODS). Poslankyně Jana Černochová (ODS) v radě zůstala. „Je to naprosto politický akt, který do odborných věcí zatahuje politiku,“ uvedl původem hudebník Zeman, který je zároveň místostarostou na radnici Prahy 13. Ve funkci skončil s okamžitou platností. Stoprocentním vlastníkem společnosti Obecní dům je hlavní město Praha.

Radní Václav Novotný (TOP 09) upozornil, že Obecní dům si pražská radnice vybrala jako příklad úsporných kroků a snížením počtu členů dozorčí rady ze 6 na 3 je právě jedním ze způsobů, jak ušetřit. „Shodou okolností jsme odvolali zrovna předsedu dozorčí rady,“ řekl Novotný.

  • Kubera: O peníze jde až v první řadě: „Mě překvapila ta rychlost, někdo nastoupí a první, co udělá, začne dělat změny, aniž by to měl promyšlené,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, který zároveň poukázal na to, že velkou část pražských problémů způsobuje také to, že město vlastní velké množství firem. „Z toho vyplývá, že o peníze jde až v první řadě,“ dodal Kubera.

Po čtvrtečním hlasování pražského zastupitelstva zůstalo v radě města z jedenácti pouze šest členů, všichni za TOP 09. Vzhledem k tomu má rada více než polovinu členů, je usnášeníschopná, takže může schválit sporné body, které dosud ODS odmítala. Personální obměnu ve vedení firem v majetku města TOP 09 už ve čtvrtek avizovala.

Sociální demokraté zatím upřednostňují spíše toleranci menšinové vlády. Další možností je pak také „staronová“ koalice ve formátu ODS + ČSSD. V pondělí by nejspíš měly začít diskuse ohledně možného rozložení sil v jedenáctičlenné radě a také ohledně resortů, které by strany chtěly ve vedení města ovládat. Variant je podle Vávry několik. TOP 09, která má nejsilnější pozici v zastupitelstvu, navíc stále nevyloučila ani další vyjednávání s ODS.

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), ve funkcích skončili také všichni zbylí radní za ODS. Vláda ODS v Praze tak po dvaadvaceti letech skončila.