Lesní družstvo zachránilo zámeček ve Vysokém Chvojně

Vysoké Chvojno - Lesnímu družstvu ve Vysokém Chvojně na Pardubicku se podařilo zachránit místní lesní zámeček. Donedávna chátrající stavba uprostřed přírody získala původní podobu z konce 19. století a stala se novým turistickým cílem.

Historie Zámečku sahá do roku 1884, kdy pozemky u Vysokého Chvojna koupil markrabě Alexander Pallavicini. V pozdějších letech však necitlivě přestavěný dům dlouho chátral, až se dostal do dezolátního stavu.

Jak vypadal za markraběte

Lesní družstvo, které spravuje pozemky šestnácti okolních obcí, váhalo, zda zámeček zbourat, prodat anebo opravit. Nakonec volba padla na celkovou obnovu zámečku. „Pro mě to byla velká výzva. Našli jsme historickou fotografii, kde je vidět, jak objekt vypadal za markraběte Pallavicini,“ říká odborník na obnovy památek Petr Rohlíček.

Obnova zámečku stála dvanáct milionů a lesníkům pomohly i evropské dotace. Nové ubytování má oslovit nejen vyznavače myslivecké a rybářské turistiky, ale i cyklisty. Správci areálu počítají s výstavbou úschovny jízdních kol.

  • „Naučná stezka Viselce začíná u Muzea Dr. Emila Holuba a vede k tomuto zámečku a arboretu, což je krásný park nad zámečkem,“ zve návštěvníky starosta Holice Vladimír Effenberk.

Areál se navíc stane centrem ekologické výchovy, podobně jako na statku v Oucmanicích, kam jezdí žáci základních škol. „U téhle cílové skupiny začínáme s ekologickou výchovou zaměřenou na praktický život na venkově,“ říká Radomír Charvát, vedoucí lesník družstva Vysoké Chvojno.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)