Buď, anebo – pražská ODS nechce jednat s TOP 09, když ta jedná s ČSSD

Praha – O krok dále od obnovení spolupráce se posunuly pražské organizace TOP 09 a ODS po jednání občanskodemokratického zastupitelského klubu. Ten stanovil, že vedení pražské ODS vůbec nemá jednat s TOP 09 o nové koalici, dokud druhá strana bude jednat s ČSSD. Rozhodnutí zastupitelů je jednomyslné, vztahem k TOP 09 se ale ještě bude zabývat regionální rada ODS.

TOP 09 vypověděla více než před týdnem koaliční smlouvu ODS, později iniciovala odvolání primátora Bohuslava Svobody a dalších členů rady z ODS. Od té doby se pokouší sestavit novou koalici nebo získat podporu pro svoji menšinovou radu. Teď jí zřejmě už zbývá pouze druhá varianta – pokusit se získat podporu ČSSD a do podzimu 2014 vládnout Praze menšinově. Sociální demokraté totiž oznámili, že do rady nechtějí, ODS zase zřejmě s TOP 09 vůbec nebude jednat. Zastupitelský klub občanských demokratů rozhodl, že pražské stranické špičky budou s TOP 09 jednat až v případě, že ta ukončí jednání s ČSSD. Rozhodnutím se bude ještě zabývat regionální rada pražské ODS.

Když TOP 09 předávala občanským demokratům návrh nové koaliční smlouvy, stanovila jako termín pro odpověď pondělní večer. Předseda klubu zastupitelů ODS Ondřej Pecha si ale vzal čas na rozmýšlení až do pátku. Rozhodnutí klubu nyní může termín odsunout ještě dále. Podle místopředsedy pražské TOP 09 Tomáše Hudečka jsou kroky ODS rozporuplné: „Když jsme ODS nabídli jednání pouze s nimi v roce 2010, udělala koalici s ČSSD. Když jednáme s oběma stranami, odmítá také. Čert aby se v nich vyznal.“ Hudeček je prvním primátorským náměstkem a po odvolání Bohuslava Svobody prozatím předsedá městské radě.

V případě, že by TOP 09 obnovila koalici s ODS, chtěla by mít sedm křesel v jedenáctičlenné radě včetně primátorského. Občanským demokratům by potom zbyly čtyři pozice včetně prvního náměstka odpovědného za zdravotnictví, se kterým TOP 09 počítá pro Bohuslava Svobodu.

Spolupráci s ČSSD potom TOP 09 podle místopředsedy pražské organizace Tomáše Hudečka podmiňuje tím, aby sociálnědemokratičtí zastupitelé podpořili koupi podílu Pražské plynárenské a Pražských služeb a aby při jednání zastupitelstva hlasovali pro zadání nového územního plánu. Zástupci obou stran se na společném vyjednávání sejdou ve čtvrtek.