Přestože Labe opadá, do Nových Kopist tlačí vodu z Ohře

Nové Kopisty - Do Nových Kopist u Terezína teče další voda z Ohře, kterou nestačí pobrat Labe. Středem vsi tekl proud vody o výšce 80 cm, zasahuje deset jednotek hasičů, které vodu odčerpávají. Podle starostky Terezína, pod jehož radnici Kopisty spadají, však situace v obci vyhrocená není. „Pokud vím, voda v Ohři už nestoupá, situace se tam zklidňuje,“ řekla starostka Růžena Čechová.

Čechová ale potvrdila, že v obci je problém s odčerpáváním vody, která sem přitekla z rozvodněné Ohře. „Bude to složité, protože je tam jílové podloží a voda se nevsakuje,“ vysvětlila. Dodala, že nyní je v Nových Kopistech zapojené jedno velké čerpadlo, během pátku by sem mělo být nasazeno šest menších.

Voda se do Nových Kopist dostala v noci na dnešek, když tu povolila improvizovaná hráz z navezené hlíny. Voda tam přitekla ze dvou stran, v několika domech je až metr vody. Obyvatelé byli vyzváni k evakuaci, avšak většina se rozhodla zůstat.

Voda do obce přitekla jak ve směru od Lovosic, tak od Bohušovic nad Ohří. „Dřív se voda vždycky rozlila do polí. Ale Bohušovice si vybudovaly protipovodňová opatření, takže voda neodtekla a vrací se ke Kopistům,“ vysvětlila starostka Terezína Růžena Čechová. Ze strany od Lovosic je postiženo asi osm domů, do kolika domů voda natekla od Bohušovic, starostka neví. „V některých je až metr vody, jinde ji budou mít třeba jen ve sklepě,“ dodala.

Rozlití vody se pokusili zabránit také zemědelci, na postiženém poli měli totiž čerstvě zaseto. Do noci stavěli hráz z hlíny a chtěli prý pracovat celou noc, aby ji udrželi. Hráz nakonec nevydržela. Voda se usídlila v dolíku u železniční trati, odkud půjde jen těžko odčerpávat.

Terezín
Zdroj: Krizová mapa Česka/Zbyněk

Samotný Terezín zůstal až na několik okrajových ulic zatím velké vody ušetřen. Pod vodou jsou České Kopisty a Počaply, které rovněž spadají pod terezínskou radnici. Obě obce byly evakuovány už v noci na pondělí. V Nových Kopistech byla evakuace nařízena v úterý, evakuovaný je i Terezín.

Od povodně zústal ušetřen i památník Terezín ležící v Malé pevnosti. Ochránila ho totiž nová  protipovodňová hráz. Terezín ale nemá systém protipovodňových opatření dobudovaný, na některých místech proto město stavělo improvizované hráze. Ohře zaplnila i vodní systém, který je součástí terezínského opevnění, řeka už ale několik hodin nestoupá, drží se stále na stejné úrovni.