Vodáci vyrazili na jihočeské řeky

Budějovicko – Zájem o sjíždění jihočeských řek je po povodních mimořádný. Včera ústřední krizový štáb zrušil zákaz plavby. Podle vodohospodářů je Vltava v setrvalém stavu nebo klesá, pokračuje pokles také Lužnice a Otavy. V korytech je ale stále dost vody, proud je silný a právě to stovky posádek přilákalo.

Posádky dvou raftů se nad Českým Krumlovem připravují na splutí Vltavy. Přijely sem z Krkonoš. Původně měly na řeku vyrazit před dvěma týdny, plány ale kvůli povodním museli změnit. I když patří mezi zkušené vodáky, dnes si berou vesty. Doklady, jídlo a suché prádlo ukrývají do vodotěsných barelů.

Správci povodí zmírnili odtok z Lipna a otevřeli tak cestu právě pro vodáky. Ve Vltavě, které se přezdívá Václavák na vodě, je podle vodohospodářů stále silný proud. „Odtok z vodního díla Lipno byl snížen z 80 na 40 kubíků za vteřinu. Tento průtok je několikanásobně větší, než je obvyklé,“ informovala mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pavel Kolouch z půjčovny lodí a raftů k tomu dodal, že takový průtok je vhodný spíš pro nafukovací lodě. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) říká, že při zvýšené opatrnosti už žádné extrémní nebezpečí nehrozí. Jedna z půjčoven lodí se před polednem téměř celá zaplnila, právě rafty jsou nejžádanější. Každé posádce rozdávají zaměstnanci i vesty.

Většina kempů podél řek zeje zatím prázdnotou. Jejich provozovatelé očekávají, že se zaplní na začátku příštího týdne. O místo na stany už dnes žádají první školní výpravy. Další nápor vodáků očekávají správci kempů začátkem července. Na horní tok Vltavy tou dobou zamíří denně až deset tisíc lidí.