Sanitky v Karlovarském kraji jsou přestárlé, náhrada přijde nejdříve za rok

Karlovy Vary – Záchranka v Karlovarském kraji má problémy se svými auty. Poslední nové sanitky koupila před dvěma lety, teď už jsou některé vozy tak staré, že musí záchranáři utrácet miliony, aby je udrželi v provozu. Kraj ale slibuje zlepšení situace, už vypsal tendr na dodavatele nových aut, která chce pořídit na operativní leasing. Budou ale nejdříve příští rok.

Deset let staré auto může být pěkné a zachovalé, stejně tak ale prorezlý a sotva pojízdný vrak. Stav sanitek ve vozovém parku Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje se blíží spíše tomu druhému – desetileté vozy sužuje koroze, motory melou z posledního. „Loni jsme zaplatili 4,5 milionu korun na opravy,“ poukázal ředitel záchranky Roman Sýkora. Modernizace závisí na rozhodnutí kraje, který se teď pokouší sehnat nové vozy formou operativního leasingu.

Průměrné stáří 35 aut ZZS Karlovarského kraje je sedm let. Aby se záchranka dostala na kýžené maximální stáří pěti let, musela by každý rok vyměnit čtvrtinu aut. „Třeba u sousedů v Německu mění sanitní vozidla při 250 tisících kilometrů,“ řekl vedoucí provozu ZZS David Steindl.

Operativní leasing by měl zajistit průběžnou obnovu vozového parku. „Záchranka od příštího roku dostane postupně každý rok nových pět sanitek, celkem by mělo jít o dvacet vozů rychlé záchranné pomoci,“ přiblížila mluvčí kraje Jana Pavlíková. Otázkou ale je cena. Kraj o ní nechce mluvit, dokud neuzavře výběrové řízení, ředitel záchranky Sýkora předpokládá, že bude podobná, jako by ZZS kupovala nová auta.

Marek Štětina o nových sanitkách (zdroj: ČT24)