Česko mohou zasáhnout extrémně prudké deště, varují meteorologové

České Budějovice – Meteorologové varují před velmi až extrémně prudkými srážkami a také před novými povodněmi. Řeky sice zatím zůstávají pod očekáváním hydrometeorologického ústavu, ten však rozšířil svoji výstrahu s tím, že vzestup nastane až v úterý. Před vylitím řek dnes večer varovala i Ústřední povodňová komise. Nebezpečí platí pro následujících 48 hodin. Na třetí stupeň povodňové aktivity mohou vystoupat řeky v jižních, středních a východních Čechách i na jižní Moravě. V pásu uprostřed republiky také mají být nejvydatnější srážky. Kvůli obavě z povodní začali vodohospodáři odpouštět vodu z přehrad.

Povodňová komise vyzvala povodňové orgány v Jihočeském, Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině k přípravám na povodně. Povodí Labe, Vltavy a Moravy doporučila pokračovat v odpouštění přehrad, aby se zvýšil jejich retenční potenciál.

Aktivizována je krizová linka 267 122 998 a 267 122 462.

Komise dále radí vyklidit techniku používanou při likvidaci následků po předchozích povodních z koryt rizikových vodních toků a z jejich bezprostřední blízkosti a odklidit automobily z blízkosti řek. V době, kdy bude na řekách platit 2. a 3. povodňový stupeň, bude zakázána plavba. Zákaz má zamezit zbytečným ztrátám na životech. Komise se sejde znovu v úterý v 9:00.

Napadnout může až 120 mm srážek

Meteorologové původně očekávali, že nejvíce bude pršet v Beskydech a Jeseníkách, v průběhu dopoledne ale předpověď upravili. Nejdůraznější varování na extrémní srážky se týká pásu uprostřed republiky – od Novohradských hor a Vysočiny po Krkonoše, Orlické hory a Jeseníky. Do středy naprší až 120 milimetrů. „Nejvyšší srážkové úhrny očekáváme v centrální části území 50 až 90 milimetrů, k zesílení srážkové činnosti dojde zejména na návětří severních hor a na Českomoravské vrchovině, kde srážkové úhrny mohou ojediněle dosáhnout až 120 milimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Povodňové varování se potom týká oblastí kolem menších řek, které odtud odtékají. Rizikové jsou mimo jiné Nežárka, Malše, Sázava, Dyje, Chrudimka, Loučná, Výrovka, Svratka, Třebůvka, Třebovka, později Lužnice, Stěnava a menší toky v Krkonoších, na nichž může být dosažen 3. povodňový stupeň. Na tocích horního a středního Labe hrozí 2. povodňový stupeň a na řekách u Jeseníků 1. stupeň. Vltava by se v hlavním městě neměla dostat přes první povodňový stupeň. Případné povodně očekává ČHMÚ od úterý.

Výstraha na extrémní srážky (od 12:00 do středy):

  • Jihočeský kraj: okresy České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor
  • Kraj Vysočina: celý
  • Královéhradecký kraj: celý
  • Liberecký kraj: okresy Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily
  • Moravskoslezský kraj: okres Frýdek-Místek
  • Olomoucký kraj: okresy Jeseník, Šumperk
  • Pardubický kraj: celý
  • Středočeský kraj: okresy Benešov, Kolín, Kutná Hora, Nymburk

Výstraha na možný 3. stupeň povodňové aktivity (od úterního rána):

  • Jihočeský kraj
  • Jihomoravský kraj
  • Kraj Vysočina
  • Pardubický kraj
  • Středočeský kraj

Správci povodí upouštějí přehrady, chtějí být připraveni

Vodohospodáři v očekávání povodní začali snižovat hladiny přehradních nádrží. Vodu vypouštějí Vranov nad Dyjí na Znojemsku, Letovice na Blanensku, Vír na Žďársku, Mostiště na Třebíčsku, Bystřička na Vsetínsku, Slušovice a Luhačovice na Zlínsku a Koryčany na Kroměřížsku. „Všechny nádrže ve správě Povodí Moravy mají volné retenční prostory a na vybraných nádržích se uvolňují i části zásobních prostorů,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Jiří Macík. Zdůraznil, že jde o preventivní akci, situace je zatím klidná.

Na možné povodně se chystá i Povodí Labe, které také odpouští přehrady. „Nicméně po předchozích povodních jsme byli u většiny vodních děl na poměrně nízkých hladinách. Přestože celý den prší, situace se zatím na vodních tocích neprojevila,“ uvedl Jiří Petr z Povodí Labe.

Velké obavy z dešťů mají Krnovští

Částí Krnova se v minulém týdnu prohnalo tornádo, které podle posledních informací poškodilo 65 domů. Strhalo jim střechy, které nahradily provizorní plachty. Protože opravy ještě nejsou hotové, předpověď silných dešťů (Bruntálska se týká výstraha na velmi vydatné deště) tedy může způsobit další škody.

Krnovská radnice přitom dnes oznámila, že škody po tornádu jsou nakonec nižší, než město zprvu odhadovalo. Odborný odhad škod v lesích, které zčásti patří státu, částečně městu, původně činil 150 milionů korun. Protože však mnoho poničených stromů bylo určeno ke kácení, bude konečná částka zřejmě o desítky milionů nižší.

Původně ČHMÚ varoval před prudkými dešti již v noci a v pondělí dopoledne, obával se rozvodnění Malše až na třetí stupeň. Jeho hladina však nakonec jen mírně kolísá, podle poslední prognózy dnes řeka vystoupí nanejvýš na první stupeň povodňové aktivity. Meteorologové v neděli očekávali, že bude nejvíce pršet v Jeseníkách a Beskydech, kde mělo do středečního večera spadnout 90 až 120 milimetrů srážek.