Muzeum karosářství dotaci neztratilo, otevře o rok později

Vysoké Mýto - Vybudování muzea českého karosářství ve Vysokém Mýtě od samého začátku provázejí spory a dohady. Stavbaři oznámili, že se dokončení o rok zpozdí, vedení města nesouhlasilo s cenou, a navíc stále není jisté, kolik exponátů vlastně do sbírky získá. Kvůli průtahům radnice požádala regionální radu o prodloužení termínu dokončení. Ta vyhověla, o evropské peníze tedy město nepřijde.

Původně mělo stát muzeum karosářství přes sto milionů korun. Současné vedení města projekt považovalo za předražený. Investici proto snížilo na polovinu. „Celková hodnota projektu po soutěži je kolem 49 milionů,“ řekl starosta města Miloslav Soušek (ČSSD).

Samotnou stavbu navíc provázejí potíže. V září mělo být muzeum otevřené, už teď je jasné, že to stavbaři kvůli propadlým stropům nestihnou. Projektu hrozilo, že přijde o evropskou dotaci. Radnice poslala na regionální radu žádost o prodloužení termínu dokončení. A uspěla, dotaci tedy město neztratí.

Aby toho nebylo málo, s městem se dostalo do sporu i regionální muzeum, které vlastní vzácné exponáty karosářských výrobků. „Celá akce začíná být velice podivná, projekt už s tím původním nemá nic společného,“ myslí si ředitel muzea Jiří Junek.

O problematickou stavbu se začalo zajímat i ministerstvo kultury. Přislíbilo pomoc, pokud to bude jen trochu možné. Vyhne-li se projekt dalším změnám, muzeum by se mělo návštěvníkům otevřít nejpozději v červnu příštího roku.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)