Strážci vyrazili do Krkonoš na koních

Krkonoše – Strážci Krkonošského národního parku osedlali koně a vyrazili do terénu. Turisté se s nimi mohou potkávat hlavně v okolí Labské boudy nebo Výrovky. Cílem je nejenom dohlížet na pořádek v nejpřísněji střežených částech hor, ale také radit a pomáhat turistům. Huculské koně si ochranáři půjčují na farmě v krkonošských Vítkovicích.

Zlaté návrší v Krkonoších, krátce po desáté dopoledne. Strážci národního parku osedlali koně a vydávají se na cestu. „Vyrážíme směr Labská bouda, tam zřejmě bude největší početnost návštěvníků,“ uvedl terénní pracovník Správy KRNAP Jan Hanuš. Návštěvníkům Krkonoš se novinka líbí: „Je to takové zpestření v Krkonoších. A také pomoc pro turisty, kteří se třeba na vrcholcích moc nevyznají.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ochranáře na koních mohou návštěvníci hor během léta vidět tak třikrát do týdne. „Kůň do hor určitě patří a veřejnost ho vnímá lépe než nějaké motorové vozidlo. Jsme také vnímáni víc, než když jdeme pěšky,“ myslí si další ze strážců Michal Štěpánek. Přesně v poledne strážci hor dorazili k prameni Labe, častému cíli turistů. Žádosti o svezení na koni ale musejí odmítat kvůli bezpečnosti. Hlazení je naopak povoleno.

Po zvířatech v národním parku nesmí nic zůstat, a tak zatímco lopatku a koš ochranáři potřebovali hned několikrát, pokutové bloky tentokrát vyndávat nemuseli. Návštěvníci se chovali na jedničku.