České Velenice a Gmünd spojil přeshraniční vodovod

České Velenice - Celá staletí to bylo jedno město. České Velenice a rakouský Gmünd rozdělilo až založení Československa a potom ještě více železná opona. V poslední době se to společné zase vrací ve zcela hmatatelné podobě hospodářského parku - a ode dneška také vodovodu.

Města se rozdělila v roce 1920. Gmündu zůstalo historické centrum, Velenicím zase nádraží. Ještě více je odcizila železná opona, rozdíly jsou patrné pořád.

Hranice mezi oběma městy ale opět pomalu mizí. Teď už není ani pod zemí - díky propojení vodovodů může česká voda téct do Rakouska a rakouská zase do Čech. V případě havárie teď bez vody nezůstane ani jedno město. „To, že se podařilo propojit dva zdroje, které jsou na sobě nezávislé, znamená, že se spolehlivost zvýšila na obou stranách hranice,“ řekl Jiří Heřman, ředitel vodohospodářské firmy Čevak.

Zlomem ve spolupráci měst bylo otevření hospodářského parku. V něm je například rakouská elektrárna na biomasu, která teplem zásobuje i České Velenice. A jsou tam také dvě české solární elektrárny, které naopak dodávají proud do Rakouska.    

Společný vodovod není úplnou novinkou, fungoval už v šedesátých letech. Pak ale musel být z politických důvodů rozpojen.