Evakuační centra, řešení pro nenadálé situace

Ústí nad Labem - Historicky první stálá evakuační centra začínají budovat města v Ústeckém kraji. Chtějí tak být lépe připravená na další možné povodně nebo jiné krizové situace. Zatím totiž evakuovaní lidé obvykle zůstávali v tělocvičnách, kde neměli soukromí, a školy musely omezovat výuku.

Dřív se tu hrálo divadlo. Teď sál přestaví pro Ústečany, kteří sami budou drama prožívat. „Od okna směrem k těm sloupům budou kóje. Ti lidi, kteří sem budou nastěhovaní, jsou ve stresu. Proto by jim to mělo alespoň trošku připomínat domov,“ ukazuje zástupce Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. „Ty prostory nemusí sloužit jen během povodní. Měli jsme zkušenosti třeba s požáry nebo poruchou statiky objektů,“ vypočítává další možnosti ústecký radní Pavel Dlouhý.   

Například loni dva týdny žili v tělocvičně lidé z padajícího domu. Jídlo jim vozili strážníci. „Ti lidé zde neměli žádné soukromí, takže docházelo místy i k prudkým hádkám,“ vzpomíná Jan Novotný.   

Milan Beneš zažil evakuaci o červnových povodních. Raději než do tělocvičny šel k přátelům, které předtím pět let neviděl. „Hned zavolali, ať se k nim nastěhujeme, tak to bylo úžasný,“ přibližuje situaci obyvatel Střekovského nábřeží v Ústí nad Labem Martin Beneš.     

Evakuační centrum plánují i v Děčíně, přestaví kvůli tomu nevyužívanou ubytovnu. „Zatím jsme tam umístili sklad humanitární pomoci, to znamená to, co nám zbylo z minulých povodní,“ uvádí mluvčí Děčína Romana Silvarová. 

Děčín zatím při evakuaci posílá obyvatele do hotelů, při červnové povodni tam někteří zůstali i měsíc, celkový účet byl sto padesát tisíc korun. Vlastní ubytovna podle odhadů vyjde město levněji. Navíc je už teď napojena na bezpečnostní systém. Podle vedení města je třeba s dalšími povodněmi začít vážně počítat. „Příroda si s námi zahrává, léta jsme jí škodili a teď nám to bohužel vrací,“ uzavírá náměstek děčínského primátora Pavel Sinko.

Při červnových povodních bylo v Ústeckém kraji evakuováno na devět tisíc lidí.

Evakuační centra (zdroj: ČT24)