Přibývá krádeží na cyklostezkách, města zřizují hlídky na kole

Frýdlant – Několik měst na Frýdlantsku – Hejnice, Nové Město pod Smrkem nebo Lázně Libverda – začaly střežit policejní cyklohlídky. Mají větší dosah než běžní pochůzkáři a také střeží pořádek na tamních frekventovaných cyklostezkách. Známé turistické trasy totiž přitahují každým rokem stále větší množství návštěvníků a zároveň také zlodějů.

Policisté na kolech budou střežit pořádek například na známé síti cyklostezek Singltrek pod horou Smrk. Na 80 kilometrů jednosměrných tras loni navštívilo zhruba 20 tisíc lidí. Úměrně s tím ale roste počet drobných či větších krádeží. Jen v okolí Hejnic a Lázní Libverda loni zmizely dvě dodávky i se sportovními koly. Policisté už také museli řešit krádež kola ze střešního nosiče. "Vyvstala nutnost nějakým způsobem na tu situaci reagovat a cyklohlídka je v podstatě ideální na provádění preventivní činnosti na tomto singltreku,“ přiznal vedoucí policejního oddělení v Hejnicích Pavel Štok.

Mezi zdejšími policisty prý nebylo obtížné najít zdatné cyklisty. Mnohem větší problém měli zástupci měst a policie s vybavením. Kola, která policie běžně používá, totiž nejsou do zdejšího terénu vhodná. Speciální horské bicykly proto zaplatila města, která čekají, že policista na kole bude daleko víc vidět. „Jeho akční rádius během směny je mnohem větší než u policisty, který dělá pěší pochůzku,“ dodal starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil.

Města čekají, že se jim investice vyplatí. Například v Hejnicích se na kole střídá 5 policistů, kteří za den mohou najet až 60 kilometrů. „Většinou se řeší kontrola objektů, kam bychom se normálně nedostali, a také kontrola zaparkovaných vozidel,“ dodává policista Libor Wolf. Během hlídky policisté mohou na kole strávit až čtyři hodiny. Turisté přitom jejich přítomnost na stezkách a parkovištích vítají.

Cyklohlídky proti krádežím (zdroj: ČT24)