Zakázané zapalovače jsou stále k dostání na tržištích v pohraničí

Západní Čechy - Před nebezpečnými zapalovači, které vypadají jako dětské hračky, varuje Česká obchodní inspekce (ČOI). Tzv. novelty lighters se v Česku nesmí prodávat, u stánků v západočeském pohraničí jsou ale běžně k dostání. Trhovcům přitom za prodej takovýchto zapalovačů hrozí vysoké sankce.

Na zapalovačích je nebezpečné právě to, že nevypadají jako zapalovače. Mají tvar motorek, zvířat či dětských pistolek, některé dokonce barevně blikají. To přitahuje pozornost malých dětí, které se jimi mohou popálit nebo zapálit okolí.

Prodej takových zapalovačů zakazuje obchodníkům zákon. „V tomto případě porušují zákon 102 o obecné bezpečnosti výrobků,“ říká ředitel ČOI pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Při namátkové kontrole inspektoři na tržišti v Potůčkách odhalili dva stánky, kde prodejci nebezpečné zapalovače nabízeli. Ti před kontrolou ale utekli.

Inspektoři odhadují, že v příhraničí trhovci nabízejí tisíce podobných výrobků. Riskují přitom vysoké sankce, ve správním řízení jim hrozí pokuty až do výše pěti milionů korun.