I beznohé, plešaté panenky mají šanci být krásné

Příbram - Jaroslava Zborníková z Příbrami není profesionální restaurátorkou, přesto už zachránila desítky historických panenek. První našla v sutinách bouraného domu před více než třiceti lety. Od té doby je opravuje. Dokáže dát dohromady i panenky rozpadlé na kusy - bez končetin nebo vlasů. Umění Jaroslavy Zborníkové teď můžete obdivovat na zámku Červená Lhota, kde vystavuje dohromady skoro čtyřicet panenek.

Jako restaurátorská dílna stačí Jaroslavě Zborníkové vlastní kuchyně. Spravování historických panenek je pro ni vášeň. Poradí si i se zničenými hlavičkami, s panenkou rozpadlou na kusy, a když chybí oči, ruka nebo noha, zvládne to taky. Šicí stroj využívá spíš výjimečně. „Většinou to šili v ruce, takže já to dodržuji. Když s ní musím takhle pracovat, tak si s ní vlastně hraju,“ popisuje nadšená restaurátorka.  

  • Panenka Jaroslavy Zborníkové zdroj: ČT24
  • Panenky Jaroslavy Zborníkové zdroj: ČT24

Zachrání dokonce i plešaté panenky. Paruky se naučila dělat už jako dítě. Odkoukala to od svého tatínka holiče. Dodnes používá jeho parukářskou výbavu. Díky zručnosti a trpělivosti dokáže paní Zborníková panenky nejen vyspravit, ale i obléknout. 

Kolik panenek už spravila, nepočítá. Velkou část teď vystavuje na zámku Červená Lhota. Její panenky tady zabydlely celé nejvyšší patro. Nejstarší exponát je z první poloviny 19. století, ostatní vznikly během následující stovky let. Pro velký zájem se na zámku historické panenky zdrží ještě do konce srpna letošního roku.

Umění restaurátorů - restaurátorka starých panenek (zdroj: ČT24)