Větrníky v Andělce se s ročním zpožděním roztočily

Frýdlantsko - Šestice větrných elektráren ve Višňové na Frýdlantsku začala po roce sporů fungovat. Spuštění zpozdily protesty obyvatel místní části Andělka, odkud to mají k větrníkům nejblíže. Obě strany se ale nakonec dohodly.

Obyvatelé Andělky se spuštění větrných elektráren obávali, při zkušebním provozu se navíc ukázalo, že rotory ruší televizní signál. Provozovatel ale koupil všem v Andělce satelity a bylo po neshodách. „Ne všem se to líbí, ale smířili se s tím. Občas mi říkají, že je slyší dvě tři hodiny, podle toho, jak jde vítr. Když ale jely fukary v bývalém prasečáku, byly slyšet celý den,“ uvedla starostka obce Vladimíra Erbanová.

Před lety se pod petici proti výstavbě v osadě se 150 trvale žijícími obyvateli podepsalo asi 100 lidí. V dalších letech by ale Andělka s vysokou nezaměstnaností mohla na sto metrů vysokých elektrárnách vydělat. Višňová už po úspěšné kolaudaci dostala před několika dny milion korun a za každý další rok provozu by měla dostat jedno procento ze zisku, minimálně však 600 000 korun. „V první fázi peníze investujeme do Andělky,“ potvrdila starostka.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nutnou opravu potřebuje například kulturní dům. „Chtěli jsme ho prodat, místní ale proti tomu sepsali petici, a tak jsme jim vyhověli a nechali si ho. V Andělce není žádný obchod ani nic jiného,“ uvedla. Podle ní už mají příslib státní dotace na zateplení kulturního domu. Pokud dostanou slíbených zhruba 4,5 milionu korun, přidají z obecní kasy půl milionu na spoluúčast a další peníze dají na jiné nezbytné opravy. Obnovu potřebují například podlahy.

Podle starostky plánují i opravy silnic, některé poničily pondělní prudké deště. Obec chce také lidem přispět na domácí čistírny odpadních vod. Jako nejreálnější se zatím jeví model, kdy obec majitelům domů zaplatí projektovou dokumentaci a na výstavbu čistírny půjčí.

Výkon šesti elektráren na Andělce přesáhne 12 megawattů a jejich roční výroba by stačila k pokrytí roční spotřeby elektřiny celého Frýdlantska. Výstavba větrné farmy stála 720 milionů korun, návratnost projektu se odhaduje na deset až 15 let.

Českopolské pomezí Frýdlantského výběžku patří mezi nejvýhodnější místa pro stavbu větrných elektráren. Vítr tu fouká skoro pořád. Další stovka větrníků má vyrůst i na polské straně. Proti obřímu projektu se ale české obce postavily. Spor teď řeší ministerstvo životního prostředí.