Děti bojují za znovuotevření krizového centra

Tisá - Do boje za znovuotevření domova v Tisé na Ústecku se zapojily i děti. Centrum pomáhalo těm, které byly týrané nebo zanedbávané. Úředníci kvůli nedostatkům rozhodli o jeho zavření a všechny ubytované převezli do jiných zařízení - rozdělili třeba i sourozence. Majitelka domova se proti rozhodnutí odvolala a čeká na verdikt ministerstva. Případem se zabývá i ombudsman.

Těsně před uzavřením bylo krizové centrum prakticky plně obsazené, azyl tady našlo 14 dětí. Mezi nimi i sedmnáctiletá Andrea. Teď je v ústavu v jiném městě než její bratr. Chtěla by zpátky. „Prožila jsem tady spoustu hezkých věcí a hodně mě tady toho naučili,“ říká.

Další dívka kvůli znovuotevření domova poslala dopis přímo krajským úředníkům. „Chodily tam děti, které opravdu potřebovaly pomoc. Dostalo se jim lásky, kterou doma neměly,“ napsala.

Úředníci domov uzavřeli kvůli nedostatkům v péči o děti. „V tomto zařízení byly odhaleny závažné nedostatky, a to v personálním zajištění a také v porušování práv svěřených dětí,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková. Podle majitelů domova ale posudek vytýká spíše drobnosti.

Případ se dostal na stůl i ombudsmanovi. „Veřejný ochránce práv prověří činnost sociálních pracovníků i těch zařízení, ve kterých se děti momentálně nacházejí,“ řekla jeho mluvčí Iva Hrazdílková.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)