Posadí se Hradečané na předražené lavičky?

Hradec Králové - Lavičky za desetitisíce, svítidla rovnou za statisíce. Mnozí obyvatelé Hradce Králové se podivují nad cenami, za které tamní radnice pořizuje mobiliář na rekonstruované náměstí 28. října. Městu se předražené nezdají, jde prý o výrobky nestandardních tvarů a rozměrů.

Na nově opravené náměstí budou svítit lampy s LED technologií za 120 tisíc korun za kus. „Ta cena je naprosto absurdní, za 120 tisíc postavím dva velké stožáry kompletně se vším,“ tvrdí Jaroslav Kott z občanského sdružení Světlo pro Hradec.

Otazníky vyvolávají i ocelové lavičky se speciální povrchovou úpravou. Zatímco starší lavičky v městských parcích vyšly na tisíce, tyto nové stojí desetitisíce. Radnice projekt obhajuje s tím, že jde o atypické výrobky, které vznikají výhradně pro Hradec. A například nejdražší lavička bude měřit šestnáct metrů. „Kdybychom si tu celkovou cenu na 16 metrů podělili, tak na jeden metr je to naprosto běžná cena,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Podle kritiků projektu je tak drahý mobiliář zbytečným luxusem. Kottovo sdružení investici nechává prověřit antimonopolním úřadem i poskytovatelem evropské dotace.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Mezi lidmi ale nezaznívá jen kritika. „Ten prostor musí být výjimečný, protože je výjimečný. Návrhy tak, jak byly předloženy, v žádném případě předražené nejsou,“ myslí si architekt Bohumír Prokop.

Podobný problém ale už loni řešili například v Ústí nad Labem. Kvůli drahým lavičkám město přišlo o část dotace na rekonstrukci parku.