Obec Svrčovec 11 let čekala, teď dostane novou hráz

Svrčovec - Obyvatelé Svrčovce u Klatov se po jedenácti letech dočkali stavby protipovodňových hrází. S rozvodněnou Úhlavou se obec potýká pravidelně. Naposledy se tudy velká voda přehnala v červnu. Hráz, kterou začalo Povodí Vltavy budovat už vloni, se nestihla postavit. To způsobilo problémy hlavně při posledních povodních. Podle místních byly totiž nedokončené části spíš na škodu.

Následky červnových povodní byly jasné - zatopené dvory, zahrady a při větším množství vody i přístupové cesty k domům. Některé obyvatele vytopila rozvodněná Úhlava i dvakrát ročně. „Dochází k zatopení celé spodní části – třetiny vesnice,“ doplnil starosta vesnice Václav Zeman.

Nová hráz má velké vodě zabránit ve vniknutí do obce. Součástí stavby je i půl kilometru dlouhý val, který má zabránit tomu, aby se vzedmutá voda z Úhlavy vrátila zpět do obce. Celý ochranný systém by měl být dlouhý necelý kilometr.

„Celkové náklady stavby dosáhnou téměř 23 milionů a dokončení proběhne v říjnu letošního roku,“ potvrdila Michaela Pohůnková, mluvčí Povodí Vltavy.

Problém se zatopenými oblastmi teď řeší i sousední Klatovy. Ochranný polder za téměř deset milionů má ale podmínku. Město musí získat dotaci. „Pokud uspějeme, tak realizace bude následovat promptně, to jest v letech 2014 až 2015,“ podotkl Václav Chroust, místostarosta Klatov. Polder má ochránit hlavně městskou část Luby. Tu postihla naposledy blesková povodeň vloni v červenci.

Svrčovec bude mít v říjnu kompletní protipovodňovou hráz (zdroj: ČT24)