Studenti si v Olomouci zkouší, jak pracují diplomati v OSN

Olomouc – Univerzita Palackého v Olomouci hostí přes 300 studentů z 11 zemí, kteří simulují jednání OSN. Podle organizátorů představuje setkání jedinečnou příležitost, jak si mohou studenti procvičit cizí jazyky a vyzkoušet si práci špičkových diplomatů. Olomoucká univerzita hostí tuto konferenci jako vůbec první vysoká škola v Evropě, třeba v New Yorku se jí každoročně účastní pět tisíc delegátů.

Každý ze studentů dostal od organizátorů přidělenou zemi, jejíž zájmy pak měl hájit ve čtyřech výborech: v Radě bezpečnosti OSN, ve Valném shromáždění, v OSN a v rámci euro-atlantické spolupráce také v NATO. Třeba studenti politologie z Univerzity Palackého dostali přiděleno Lucembursko: „Je to krajina, která není ani velká ani malá. Je bohatá a tak může jít za svými cíly mnohem jednodušeji než třeba Rumunsko,“ uvedl jeden ze studentů Ivan Malík.

Práce na projektech je poměrně náročná, studenti tráví u jednacího stolu 12 hodin denně a další čas jim zabere i příprava. Celá konference je řízená přesně podle procedur OSN, studenti si vyzkouší jednání v sekcích, formulování jednotlivých stanovisek i vyvolávání jednotlivých mluvčích. „Jedna z mých ambicí je jít tímto směrem, takže pro moji další kariéru je to velké plus,“ pochvaluje si Ivan Malík. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Studentské zasedání OSN sice žádný ze světových problémů nevyřeší, jejich snažení ovšem Organizace spojených národů nebere na lehkou váhu. „Generální tajemník velmi podporuje to, co tady děláme. Ví totiž, že tímto způsobem může dostat do povědomí světa skutečné problémy,“ uvedl Michael Eaton, výkonný ředitel National collegiate conference association.